Zápisník Martina Čabana: O kvalitách demokracie

Šéf Senátu Jaroslav Kubera na kongresu ODS v sobotu 18. ledna 2020. V Pondělí 20. ledna náhle zemřel

Šéf Senátu Jaroslav Kubera na kongresu ODS v sobotu 18. ledna 2020. V Pondělí 20. ledna náhle zemřel Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Senát o Kuberově nástupci rozhodne pravděpodobně 19. února
Senát o Kuberově nástupci rozhodne pravděpodobně 19. února
končící ombudsmanka Anna Šabatová
4
Fotogalerie

Jestli Jaroslav Kubera z nebeské kuřárny sleduje pozemské pinožení, musí se dost bavit při sledování kandidátů, kteří se hlásí na uvolněné křeslo senátora za Teplicko.

Zvláště Pirátům se adept povedl. Svými neortodoxními pohledy na kapitalismus a demokracii baví i děsí Tomáš Tožička velkou část sociálních sítí. Třeba: „Skutečná demokracie – kdy lid převzal moc a odpovědnost a to i na pracovištích, byl třeba 1968 v ČSSR.“ (sic!) Není zřejmé, zda autor míní předsrpnové období, kdy ústava diktovala vedoucí úlohu komunistické strany, anebo období posrpnové, kdy se k tomu přidala ještě okupace cizí mocí. Ale je to vlastně jedno. Pitomost je to v každém případě.

Poslanci zvolí nového ombudsmana. Podle nabídky kandidátů se zdá, že bude úřad buď pokračovat v linii ochrany lidských a občanských práv mocensky upozaděných skupin, anebo se bude novátorsky věnovat ochraně většiny „proti všem těm genderům“, jak se vyjádřil jeden ze zájemců o funkci. Jako by se i v tom skrývalo jádro aktuálních sporů o podobu a definici demokracie.

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>