První dvě zdravotní pojišťovny začnou spoluřídit jejich klienti

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: Jiří Koťátko, E15

Adam Vojtěch
Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
4
Fotogalerie

Zástupci pojištěnců budou nově zasedat ve správních a dozorčích radách celkem šesti českých zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. První dvě obmění své orgány už letos.

„V roce 2020 by první dvě volby nejlépe už podle nové právní úpravy měly uskutečnit Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Vojenská zdravotní pojišťovna,“ řekl deníku E15 šéf Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich s tím, že procesně, technicky i organizačně je legislativní změna reagující na předloňský verdikt Ústavního soudu v pořádku. Záleží na tom, kdy vstoupí v platnost.

Upravený návrh novely zákona šéfa resortu Adama Vojtěcha (ANO) přijal zdravotní výbor Poslanecké sněmovny. Předlohu, kterou podporují pojišťovny, odbory i zaměstnavatelé, nyní čeká závěrečné schvalovací kolo. Následně ji posoudí Senát. 

„Toto řešení vidíme jako schůdné. Je v zájmu občanů,“ komentoval výborem přijatou změnu místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

„Návrh je postaven na půdorysu, který je tripartitní a pevný,“ uvedl předseda sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory Ivo Hlaváč.

Nominovat do orgánů zaměstnaneckých pojišťoven samotné klienty dané pojišťovny z řad zaměstnanců budou odbory nebo organizace pacientů. Tvořit mají jednu třetinu členů představenstva nebo dozorčí rady. Další třetinu vyberou zaměstnavatelé a zbylou vláda.

Zaměstnanci budou v orgánech zastoupeni proto, že odvádějí ze své mzdy zdravotní pojištění. Podmínkou pro jejich kandidaturu bude alespoň 50 souhlasných podpisů pojištěnců. Údaje o nich získají od zaměstnavatelů zastoupených v dané pojišťovně nebo od organizací pacientů.

Nové opatření se nevztahuje na osoby samostatně výdělečně činné, které patří do skupiny volené zaměstnavateli. Kandidovat nebudou moci státní pojištěnci, jakou jsou senioři nebo matky na mateřské dovolené, za něž platí odvody stát. Ve správních a dozorčích radách je zastoupí vláda nebo jejich zaměstnavatelé. „Nejde o diskriminaci. Návrh byl připravován na základě nálezu Ústavního soudu,“ ujistil ministr Vojtěch.

Přijetím jeho verze negoval zdravotní výbor svoje prosincové rozhodnutí. Volby měly být podobné jako do orgánů Všeobecné zdravotní pojišťovny, kterou kontroluje vláda a poslanci, což vyvolalo vlnu kritiky. Například Svaz průmyslu hovořil o politizaci zdravotnictví.

Vojtěch však musel svůj původní návrh přepracovat, aby zaměstnanci a zaměstnavatelé byli v orgánech pojišťoven zastoupeni rovným dílem. „S koaličním partnerem jsme se domluvili na drobné úpravě, která přidá aktivní volební právo i přímo zaměstnancům,“ dodal ministr.

Do systému veřejného zdravotního pojištění letos odvedou zaměstnavatelé, živnostníci, zaměstnanci a stát přes 340 miliard korun. Z toho zhruba 200 miliard spravuje VZP, na níž se vztahuje samostatný zákon.   

Počet klientů zdravotních pojišťoven

Všeobecná zdravotní pojišťovna5,9 milionu
Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR1,3 milionu
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna1,2 milionu
Oborová zdravotní pojišťovna 729 tisíc
Vojenská zdravotní pojišťovna 698 tisíc
RBP431 tisíc
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda143 tisíc

Pramen: ministerstvo zdravotnictví