Zdeněk Pečený: Černý pátek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Pro tuzemské internetové prodejce to byl opravdu černý pátek. Především pak pro jejich reputaci. Je to již druhý trapas poté, co minulý měsíc den po oslabení české koruny Českou národní bankou vylezli s marketingovou kampaní, ve které přesvědčovali hlupáky, že i přes oslabující korunu drží ceny a snižují tak marže. Chudáci.

Každý s IQ nad 50 přitom ví, že oslabující koruna se na cenách elektroniky neprojeví dříve než za čtvrt roku, zvlášť když sklady byly pro předvánoční nápor zaplněny až po strop již v létě. Tím se jejich kreativita ale vyčerpala.

A tak se rozhodli zneužít americký nákupní svátek – Black Friday, který následuje po Dni díkůvzdání. Přinejmenším smutné je, že v rámci „ohromných slev“ prodávají bezostyšně i zboží, které bylo týden před „americkým“ pátkem o několik stovek levnější. Už aby bylo po Vánocích a slabá koruna se skutečně projevila. Nad nelehkým osudem prodejců elektroniky nikdo truchlit nebudeme.

Málo, nebo hodně? Je jedno procento málo, nebo hodně? Věčná debata odpůrců a příznivců Evropské unie se točí okolo tohoto čísla. Představitelé EU argumentují tím, že jedno procento unijního HDP jako rozpočtu EU přece není vůbec nic. Federální rozpočet USA prý dosahuje dvaceti procent výstupu největší ekonomiky světa, právě proto tak nemůže být v Bruselu o federaci ani řeč. Odpůrci unie, často se rekrutující z britských ostrovů, ale křičí, že jedno procento HDP osmadvaceti států je víc než dost. Čistě matematicky to znamená celý HDP průměrně silné evropské ekonomiky s přibližně pěti miliony obyvateli. Je to drahé, nebo ne?