Zdeněk Zaňka: Technologické akcie letos trhům nevládnou, investoři věří luxusu a automobilkám

Akciím Toyoty se letos na burze mimořádně daří

Akciím Toyoty se letos na burze mimořádně daří Zdroj: Reuters

Technologické společnosti byly v několika uplynulých letech tahounem akciových trhů. Na výsluní se držely hlavně společnosti Facebook, Apple, Microsoft, Google, Netflix a Amazon. Jejich pětileté zhodnocení se pohybuje ve stovkách procent, nejvýraznější růst se přitom odehrál od března do prosince loňského roku. Letos ale už tolik netáhnou.

Od začátku roku byl růst společností Apple či Amazon menší než šest procent, cena akcií Netflixu dokonce o pět procent klesla. Akcie Facebooku a Microsoftu pokračovaly v růstu ve výši 20, respektive 25 procent, největšího růstu dosáhly akcie Googlu (+45 procent). Ukazatel P/E (poměr ceny za akcii ku zisku na akcii) společností Microsoft, Apple, Facebook a Google osciluje kolem úrovně 30. V případě Amazonu a Netflixu dokonce kolem 65, nicméně již dochází k jeho poklesu a pomalu ale jistě návratu ke standardním úrovním.  

Důvodem je vysoká cena akcií. Ty se prodávaly za vysoké násobky P/E a trh na to reagoval stagnací. Dobře jsme to mohli vidět u společnosti Apple, kde došlo k výraznému růstu zisku, ale cena akcie na něj nereagovala, místo toho se zlepšilo její ocenění a klesl P/E. U společností s velmi vysokým P/E je toto běžný jev a je pouze otázkou času, kdy dojde ke korekci přehnaných očekávání.

Z důvodu nejistoty ohledně budoucího vývoje světové ekonomiky lidé v minulém roce výrazným způsobem omezili zbytné výdaje a došlo k poklesu tržeb, tedy i zisků celé řady společností. Nejvíce postižené byly společnosti působící v cyklických sektorech – typickými zastupiteli jsou obory zabývající se luxusním zbožím či automobilový průmysl. Z pohledu jejich cenového vývoje je zde ale jeden zajímavý výsledek – ceny akcií těchto společností se chovají jakoby snad žádná recese ani nebyla. 

Například akcie výrobce kosmetiky Estée Lauder investoři i přes pokles tržeb a zisků v minulém roce drželi, protože věřili v rychlý návrat na předkrizové úrovně. Byli ochotni investovat do akcií této společnosti i při P/E blížícím se 90 (v minulých pěti letech se tato akcie obchodovala s P/E mezi 25 a 30) s vidinou očekávání ztrojnásobení zisku oproti minulému roku.  

Podobné je to v automobilovém průmyslu. Akcie automobilek General Motors, Ford a Toyota se obchodují s ukazateli P/E mezi 10 a 15, přesněji General Motors – 12,5, Ford – 15,4 a Toyota 12,5. Přitom průměrné P/E všech tří společností bylo v uplynulých letech na úrovni kolem 10.  Investoři tak očekávají, že díky zvýšené poptávce po vozech porostou automobilkám zisky. 

Tento rok je pro automobilky velmi příznivý. Akcie Toyoty vzrostly o 14 procent, General Motors o 44 procent a akcie Fordu dokonce o 73 procent. Budoucí vývoj cen těchto společností bude nejvíce záviset na tom, zda se podaří naplnit očekávané rostoucí prodeje. 

Všechny akcie velkých technologických společností jsou tak poraženy akciemi automobilek General Motors a Toyota. Vše je ovlivněno ochotou investorů platit za dosažené zisky a jejich předpokládaný růst do budoucna.

Autor je zakladatel portálu Trhy.cz