Týden v kryptu: První banka vydává stablecoin, padlo první obvinění u XIXOIO

Zdroj: Grafika e15

Vítejte u shrnutí toho nejdůležitějšího, co se v posledních sedmi dnech událo ve světě bitcoinu, etheru a dalších.

Text vznikl ve spolupráci s kryptospace.cz.

Začneme jako vždy trhy. Z neděle na pondělí došlo, i když ne k nějaké razantní, ke korekci dlouhého růstu. Celý trh podle Coingecko.com i přesto za posledních sedm dní o necelá dvě procenta vyrostl. Market cap je na 1 bilionu a 64 miliardách korun. 

Odpovídá tomu i vývoj u největších projektů na trhu. Bitcoin za sedm dní posílil o 1,5 procenta, když se v pondělí ráno prodává těsně pod 42 tisíci za minci. Velkou část týdne se přitom prodával za 44 tisíc a víc dolarů.

Ether je na tom oproti minulému pondělku úplně stejně, když stojí 2250 dolarů. I ten přitom atakoval hranici 2400 dolarů.

Jak to ale u menších titulů bývá, zde jsou pohyby o dost razantnější. Z TOP100 nejvíce přidal token BitTorrent, který si připsal 164 procent. O 78 procent vyskočil i nový psí meme-coin na Solaně Bonk, jehož market cap tak vyskočil už na 700 milionů dolarů. A třetí největší růst s téměř 70 procenty hlásí projekt Helium, který slibuje revoluci ve sdílení Wi-Fi, nedávno o něm v podcastu mluvil například David Bala z Mitonů.

Z TOP100 nejvíce za týden klesl projekt IOTA, který ztratil 24,7 procenta, 21 procent odepsala Terra Luna Classic a  o 18  procent klesl i blockchain Kaspa.

Sezóna airdropů je tady

Nebudu spekulovat spolu s některými analytiky, jestli před sebou má ether ještě velký skok nebo nemá. Začínáme ale vidět čím dál víc signálů, že bear market je definitivně za námi. Někdy to jsou i signály, které mi nejsou úplně po chuti, jako různé nové psí mince typu Bonk nebo meme-coiny obecně. 

Stále ale trvají očekávání z bitcoinových ETFek a přichází další a další signály. Jedním z velkých hybatelů mohou být očekávané velké air-dropy, které, jak víme, v jeden moment často vykouzlí miliardy dolarů z ničeho. Pro ty, co je neznají, se jedná o vydání tokenů novým projektem, který jich část rozdělí mezi uživatele.

Teď pár menších proběhlo na Solaně. Ale ty největší se čekají u druhých vrstev Etherea. Jako první potvrdil zprávy o chystaném air dropu Starknet, který vydal zprávu o tom, že mezi uživatele pravděpodobně  v několika vlnách rozdělí až 1,8 miliardy tokenů.

Snapshot už proběhl, takže se to nesnažte dohonit. Počátkem roku ale pravděpodobně proběhne  ještě jeden velký airdrop.

Plán na vydání tokenu oznámil projekt LayerZero, který se pokouší vytvořit další vrstvu pod blockchainy, která má umožnit jednodušší posílání tokenů mezi různými projekty a výhledově i sdílení likvidity. Projekt už vybral 120 milionů dolarů od VC investorů a na jaře byla jeho valuace tři miliardy dolarů.

No a samozřejmě se stále počítá s tokeny u zkSync nebo Scrollu.

Tento výčet tu nedělám, abyste se sebrali a šli je tzv. „farmit“, minimálně u prvních dvou zmiňovaných je stejně už pozdě. Ale tohle tištění peněz by mohlo být tou důležitou jiskřičkou, která rozjede mánii a DeFi Spring 2024.

Ucpaný bitcoin

Když už jsem zmiňoval Bitcoin, tak tady krátce k něčemu, co bitcoineři většinou nesnáší. Ordinals, tedy NFTéčka nad bitcoinem . Ty totiž zase získávají na popularitě a spolu se zvýšenou aktivitou spojenou s růstem cen přispívají k ucpávání sítě. Přidejte k tomu velký úspěch BRC-20 tokenu nad bitcoinem Ordi, který jako vůbec první překonal minulý týden hranici jedné miliardy dolarů, a na nepříjemnosti je zaděláno.

Například v polovině týdne byla průměrná cena transakce za poslání bitcoinu 28 dolarů. A fóra se začala plnit screenshoty naštvaných uživatelů, kteří za poslání bitcoinu v hodnotě pár tisíc korun zaplatili pětistovku na poplatcích.

Ale aspoň tu máme zprávu, na kterou všichni bitcoineři určitě „čekali“. Aukční síň Sotheby oznámila, že bude dražit první sbírku Ordinals. Bude se jednat o sbírku BitcoinShrooms od umělce Shroomtoshiho.

První banka má svůj stablecoin

Začínám mít pocit, že se opakuji, ale velké banky prostě šlapou do krypta. Jak napsaly ve středu Financial Times, třetí největší francouzská banka Société Générale spustila svůj vlastní stablecoin EUR CoinVertible s tickerem EURCV. Obchodování začne na burze Bitstamp, která sídlí v sousedním Lucembursku a mince je plně krytá eurem.

Šéf největší banky na světě by Bitcoin „zavřel“

Každopádně ne všichni bankéři mají ke kryptoměnám pozitivní vztah. Asi nejznámější je šéf finančního obra JP Morgan Jamie Dimon. Ten se na slyšení před senátním výborem nechal slyšet, že kdyby dělal v Americe zákony on, tak by ten bitcoin zavřel. 

Reagoval tak na otázku naší oblíbené senátorky Elizabetrh Warren, která se ho ptala, proč mají teroristé, pašeráci drog a rogue země rádi krypto.

Je aspoň potěšující, že oba těm kryptoměnám rozumí zhruba tak stejně. Tedy vůbec.

Zakladatel Binance „CZ“ nesmí vycestovat z USA

A teď dvě soudní věci. Ta první je špatnou zprávou pro zakladatele Binance CZ. Ten se totiž na soudech snaží vymoct povolení vycestovat do svých domovských Spojených arabských emirátů předtím, než soudy vynesou rozsudek v jeho případu, což se očekává na únor 2024.

Jen pro připomenutí – CZ se přiznal k tomu, že Binance nedodržovala pravidla proti praní špinavých peněz. Za to on jako soukromá osoba zaplatil 50 milionů dolarů a navíc mu ještě hrozí 10 až 18 měsíců ve vězení. 

Soudy původně jeho vycestování povolily, podobně hovořila i mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti. Nakonec ale soudce Richard Jones ze Seattlu v pátek vyhověl přání státních zástupců a povolení zrušil. Riziko, že by se CZ do USA už nevrátil je prý příliš veliké.

Černá Hora vydá zakladatele průšvihu Terra Luna do USA

A vedle toho Wall Street Journal píše, že do Spojených států poputuje zakladatel zkrachovalého mega průšvihu Terra Luny Do Kwon. Ten je od jara zadržený v Černé Hoře, ze které se pokusil vycestovat na falešný pas. 

Od té doby se vedla právní tahanice, v rámci které se o vydání pokoušely Černou Horu přesvědčit jak Spojené Státy, tak Do Kwonova domovská Jižní Korea.

O vydání měl podle zdrojů deníku Američany soukromě informovat ministr spravedlnosti Andrej Milovič. A dojde k němu pravděpodobně poté, co si Do Kwon odsedí zbývající čtvrt rok za již zmiňované padělání cestováních dokladů.

V kauze XIXOIO padla první obvinění

No a zavřeme to tuzemským bizárkem XIXOIO. Národní centrála proti organizovanému zločinu totiž téměř přesně rok po velké razii obvinila v případu z podvodu jejího zakladatele Richarda Watzkeho a šéfa představenstva Henryho Ertnera.

Tady odcituji. „Obviněné osoby měly podle našich závěrů nabízet pod nepravdivou legendou zhodnocení úspor zákazníků v podobě investic do ekosystému Xixoio. O průběhu projektu a jeho výsledcích měly záměrně nepravdivě informovat své investory, a to zejména za užití prezentace společnosti Xixoio, která měla vytvořit dojem úspěšného budování ekosystému Xixoio a růstu hodnoty tokenu XIX,“ řekl mluvčí vyšetřovatelů Jaroslav Ibehej.

Takto vylákané finanční prostředky pak podle jejich zjištění  byly použity zejména na nákladný provoz společnosti, provize a pro osobní spotřebu obviněných osob.

V rychlosti. Watzke a spol. rozjeli projekt, který sliboval tokenizaci všeho možného. Vybral na to stovky milionů korun. Celé to bylo podezřelé, hodnota tokenu automaticky rostla, firma se oháněla blockchainem a přitom prý nebyla kryptem, vymýšleli si jednání s Českou národní bankou a další a další.

Já jsem k tomu minulý rok udělal speciál, ve kterém, na rozdíl od řady dalších komentátorů tvrdím, že je to sice možná past na investory, ale ne nutně rovnou podvod.

Trochu se tedy děsím, jak budou policisté celou věc vyšetřovat, jsem vůči jejich blockchainovým schopnostem trochu skeptický a jejich znalosti podle mého budou někde na úrovni Dimona a Warrenové.

Navíc to, že někdo špatně vede firmu a že lidi investují do projektu bez šance na úspěch, není trestné. Takže stěžejní v tom podle mého bude prokazování toho, že si z peněz investorů kupoval Watzke a jeho blízcí nemovitosti a mercedesy. Tak uvidíme.