Pantery pro regiony prošly zkouškou mrazem

Zkoušelo se i otevírání dveří pod ledovým příkrovem

Zkoušelo se i otevírání dveří pod ledovým příkrovem Zdroj: E15, Stepan Bruner

Větrný tunel RTA je zvenčí kvůli izolaci pokrytý stejnou pěnou, která se používá při montáži oken
Tyto kabelové svazky přivádějí elektřinu k hlavnímu větráku.
RegioPanter dokázal nastartovat i po mrazivé noci
Ve změni kabeláže se prý nevyznají ani technici Škody
po zkoušce silným mrazem následoval "ledový" test
11
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Letošní zima je taková nanicovatá. Teploty nad nulou, žádný sníh a led. Ve vídeňském klimatickém tunelu Rail Tech Arsenal (RTA) je ale zima pořádná, konkrétně mínus 30 stupňů. Rozmarům umělého počasí zde čelí vlaková souprava RegioPanter, kterou letos na podzim České dráhy vypustí na tratě pěti českých krajů.

RTA disponuje dvěma tunely. Ten větší je nejen nejdelší na světě, ale také jediný, do kterého lze zajet s lokomotivou nebo jiným kolejovým vozidlem. „Na světě jsou i další klimatické komory, kde lze kontrolovat teplotu, ale žádná jiná neumí simulovat vítr a počasí,“ vypočítává další výhody šéf RTA Gabriel Haller. Testuje tu nejen výrobce RegioPanteru Škoda Transportation, ale prakticky celý svět. V tunelu se zkouší to nejhorší, co by mohlo vlak ve středoevropských podmínkách potkat. Kromě sněhu a ledu se bude RegioPanter také ohřívat, a to až na 40 stupňů nad nulou. Zkoušet se bude topení, klimatizace, vyhřívání oken, stěračů a dalších dílů.

Celkově tu škodovácký vlak stráví přes měsíc, absolvované zkoušky jsou součástí homologace. Ve čtvrtek se zkoušelo, zda dokáže souprava po celonočním mrazu nastartovat. Haller nás zve do tunelu, při pohledu na naše oblečení nám ale raději podává huňaté kabáty, které zde mají pro návštěvy. Stejné používá i většina zaměstnanců, někteří dávají přednost ještě teplejším kombinézám. Zaměstnanci Škody Transportation vtipkují, abychom neolizovali nic kovového. Třicet stupňů pod nulou vlak vydržel celou noc, člověk ale už po několika minutách bez rukavic ztrácí cit v prstech.

Gabriel Haller vysvětluje, jak tunel fungujeGabriel Haller vysvětluje, jak tunel funguje|E15, Stepan BrunerŠéf RTA Gabriel Haller vysvětluje, jak tunel funguje

Další test, při němž se dveře a čelo soupravy pokryjí vrstvou ledu, probíhá v mírnějších mínus dvaceti. Desetistupňový rozdíl je hodně znát. Přesto se zaměstnanci dovnitř vydávají jen na chvíli nutnou pro to, aby vlak pokropili vodou, která ihned zamrzá. Zdržovat se déle není radno, k mrazu se totiž chvílemi přidává i simulovaný vítr. „Před několika lety zde jedna televizní stanice zkoušela, jak rychlý vítr dokáže člověk vydržet. Při 200 kilometrech za hodinu jeho tvář přestala vypadat dobře, raději jsme už nepokračovali,“ vzpomíná Haller. Tunel zvládne ještě o sto kilometrů více.

Provoz testovacího areálu je všechno jen ne levný. Pokud pracují všechna zařízení na plný výkon, spotřeba elektřiny dosahuje 4,7 megawattu. To je asi třetina energie, kterou dovede vyrobit vodní elektrárna ve Vraném nad Vltavou. „Tunel stavěla jedna kanadská firma a tam se na spotřebu moc nehledí,“ dodává Haller. „Časem jsme provedli řadu drobných vylepšení (…) Ale úsporné naše zařízení opravdu není“.

Nákladnost provozu se odráží v cenách služeb. Za den testování ve velkém tunelu se platí okolo 20 tisíc eur (509 tisíc korun). Přesto nemá RTA o zákazníky nouzi. V roce 2011 mělo testovací středisko nejvíce zákazníků v historii, obsazeno bylo 255 dní v roce, což je prý na hranici technických možností tunelu. „Letos to bude slabší, testovat se bude nejspíš 50 procent dní, což je dlouhodobý průměr,“ říká Haller s tím, že zákazníci si obvykle tunel zamlouvají rok předem. Občas se ale vyskytnou i zakázky na poslední chvíli.

Občas je třeba pomoct si štaflemiObčas je třeba pomoct si štaflemi|E15, Stepan BrunerObčas je třeba pomoct si štaflemi

Zaměstnancům RTA prý práce v extrémních podmínkách nevadí a nejsou ani více nemocní, tvrdí Haller. Šéf čtvrtečního testování Gregor Richter ale dodává, že když má v létě v práci mínus 45 stupňů, je to „opravdu divný“ pocit.

Škoda Transportation nechce výsledky čtvrtečního testu zatím prozradit. Vedoucí výzkumu Martin Guth se jen usmívá a říká, že všechno jde skvěle. Na výsledek si tak cestující budou muset počkat to listopadu, kdy RegioPantery začnou nasazovat České dráhy na regionálních linkách v Ústeckém, Jihočeském, Královéhradeckém, Pardubickém a Olomouckém kraji.

Na vlaku se vytvořila několikamilimetrová krustaNa vlaku se vytvořila několikamilimetrová krusta|E15, Stepan BrunerNa vlaku se vytvořila několik milimetrů silná krusta ledu