Vítejte v tajném elitním klubu Eccentric. Vstup jen na pozvání

Eccentric Club

Eccentric Club Zdroj: E15 Michael Tomeš

Eccentric Club založil před třemi roky satirik, producent a marketingový expert Jakub Horák (na snímku) spolu s Václavem Dejčmarem.
Martin Lukavský
Horní patro, knihovna a umění
Spodní patro má speciální atmosféru.
Akvárium a rybičky
21
Fotogalerie

Kdesi v Praze se skrývá velmi netradiční prostor, kde se setkávají byznysmeni, politici, umělci a další zajímaví lidé. Jmenuje se Eccentric Club. Patří do kategorie takzvaných speakeasy podniků, o nichž vědí jen zasvěcení. „Proč Klub excentriků? Protože mnoho lidí, kteří v historii lidstva něco dokázali, byli excentričtí. Dělali věci jinak než druzí. Uvažovali odlišně než druzí,“ stojí na webu organizace. S námi tam teď můžete nahlédnout. 

Eccentric Club založil před třemi roky satirik, producent a marketingový expert Jakub Horák společně s Václavem Dejčmarem, jehož široké rozpětí sahá od obchodování finančních derivátů s Karlem Janečkem a modelingové agentury Czechoslovak Models až po spoluzaložení galerie DOX či roli producenta filmů Havel nebo Bufo Alvarius.

Idea vychází z londýnských klubů existujících okolo Society of Eccentrics už od osmnáctého století. Mottem místa je řecké Gnóthi Seautón, tedy „poznej sám sebe“, nápis vyvedený podle legend nad vchodem starověké věštírny v Delfách. 

Jakub Horák je známý jako marketér – podílel se na úspěšné kampani Pirátů v posledních sněmovních volbách a je také autorem nápadu použít na policejních autech překlad amerického hesla „Pomáhat a chránit“. Sledují jej desítky tisíc lidí na Facebooku, kde komentuje české i světové dění. Založil tam i recesistické Hnutí Nevím a jeho satirického románu Kočky jsou vrženy se prodalo na dvacet tisíc výtisků.

O excentrické drinky pro klubové členy se stará Martin Lukavský, vnuk herce Radovana Lukavského. Dát si můžete kupříkladu oblíbenou absinthovou fontánu s bylinným likérem od Martina Žufánka, jenž je rovněž jedním ze zakládajících členů klubu. Ten dnes čítá několik stovek členů. Abyste se do něj dostali, musí vás tam jiný člen klubu pozvat. 

Zajímavé je rovněž logo složené z Buddhy, dvou jednorožců a královské koruny. Má symbolizovat polaritu západ-východ a vazby materiálno-spiritualita a emoce-racionalita.

„Buddha v našem logu chce být v klidu. Ale ono by bylo příliš pohodlné jen tak sedět a nic nedělat – proto ho jednorožci svými kopýtky budí k činnosti,“ vysvětluje klubové logo generální sekretář Horák. „Tuto symboliku vymyslel samozřejmě spoluzakladatel Václav Dejčmar, který je z nás nejchytřejší, a proto je také miliardář,“ pokračuje.

„Je to vlastně moderní interpretace taoismu, kdy smysluplnou činnost ve svém životě doplníte meditativním přemýšlením o tom, zda vaše činnost opravdu smysluplná je. Ale nikdy díky jednorožcům neupadnete do nebezpečného fatalismu, kdy kritizujete všechny, kdo něco dělají, a sami jen dřepíte na zadku a myslíte si, že jste Buddha,“ zdůrazňuje.

Přesná adresa klubu je tajná a znají ji jen členové či jejich přátelé. Ani my vám ji neprozradíme. 

Když se vám podaří do klubu dostat, můžete během jednoho večera zažít neuvěřitelnou kombinaci návštěvníků jako jsou Daniel Landa se svou ženou Miriam, ředitelka mezinárodního festivalu Serial Killer Kamila Zlatušková, zakladatel start-upu Brand Embassy Vít Horký nebo muzikanti Matěj Homola, Xavier Baumaxa a Roman Holý. O unikátní design prostoru se postaral architekt Ondřej Chutný.

Těžko ovšem rozeznat, co duchovní otec místa Horák myslí vážně a kdy si dělá legraci. O tom, že to jenom legrace není, svědčí jména účastníků akcí, které se v prostorách Eccentric Clubu konají každý týden. Nedávno tam přednášel izraelský spisovatel Tuvia Tenenbom, zpravodaj České televize Jakub Szántó, lékař Radkin Honzák, egyptolog Miroslav Bárta, ekonom Tomáš Sedláček či historik Jiří Padevět. Další příklad – osmdesáté narozeniny tam koncertem oslavil slavný jazzman Laco Deczi.