Babiš nás sjednotil, říká předseda Senátu Milan Štěch

Milan Štěch

Milan Štěch Zdroj: E15, Michael Tomes

Během první, únorové části sjezdu ČSSD navrhoval předseda Senátu Milan Štěch, aby si strana usnesením zcela zakázala vstoupit do vlády s trestně stíhanou osobou. Nakonec prošla mírnější verze, která účast trestně stíhaných ve vládě označuje za „zásadní problém“. Jednání s ANO přesto zkrachovala, což v sobotu posvětili delegáti druhé půlky 40. sjezdu ČSSD.  „V ANO je vnitřní rozpor. Lidé, kteří ho představují, jsou pravicoví, ale jejich momentální politický program je levicový,“ říká Štěch.

Od začátku jste patřil k odpůrcům vládní spolupráce ČSSD a ANO. Takže krach jednání s hnutím ANO vás asi nemrzí.

Nemrzí, k odpůrcům jsem patřil a vysvětlím proč. Zažil jsem jednání koaliční rady, kam jsem chodil, když se řešily věci týkající se Senátu. Viděl jsem chování Andreje Babiše. On má návyky z byznysu, je zvyklý si vždycky prosadit svoje. Dával najevo, že se může opřít o své velké peníze, i když řada z nás si klade otázku, kde ty startovací peníze sehnal. Jeho vystupování bylo jedním z hlavních důvodů, proč jsem proti spolupráci byl. A také jsme v podzimních volbách jako ČSSD nezískali dost hlasů, abychom se v koalici mohli opírat o silnou skupinu poslanců.

Jak vidíte další vývoj?

To teď záleží hlavně na prezidentovi republiky. Měl by brát v potaz, že koaliční potenciál Andreje Babiše je velmi, velmi nízký. Tak nízký, že s ním není možné dosáhnout nějakého přirozeného výsledku.

Co myslíte přirozeným výsledkem?

Výsledek, do nějž by se násilně nezasahovalo, který by vyšel čistě z počtů, z programové orientace. Ukazuje se, že subjektů, kterým vadí Babišova účast s jeho problémy minulými i současnými, je hodně. Pokud ANO bude na Babišovi trvat, může se opírat jen o hnutí Tomia Okamury, to znamená o stranu, která v politických postojích není zrovna pevná, ostatně o panu Okamurovi se také mluví jako o podnikateli v politice. A o KSČM, která ale také moc hlasů nezískala, a navíc stojí na křižovatce dalšího vývoje. Je tam hodně lidí, kteří se domnívají, že budoucnost komunistů musí být spojena s radikálnějším programem. Ani jedna strana proto neskýtá nejlepší předpoklady pro nějaké stabilní vládnutí.

Skončilo jednání ČSSD s ANO definitivně? Předseda Hamáček mluví o působení v opozici, ale nevylučuje ani druhé kolo jednání. Jak tomu má volič rozumět?

Patřím mezi ty, kteří jsou obecně k hnutí ANO velmi zdrženliví. A obávám se, že i kdyby byl premiérem někdo jiný než Andrej Babiš, on to bude ovlivňovat „ze zadního sedadla“ jako Kaczyński v Polsku. Jenže ANO postavilo program, který je hodně doleva. Je to taková strana vnitřního rozporu. Lidé, kteří ANO představují, jsou pravicoví, ale jejich momentální politický program je levicový. Pokud by bylo jasně sděleno, že Andrej Babiš se stahuje, a přišli by důvěryhodní lidé, myslím, že se jednat dokonce musí. A říkám to nerad. Ale musel bych to respektovat a záleželo by na mocenském rozdělení.

Pan Stanjura (šéf poslanců ODS - pozn aut.) nedávno správně upozorňoval na jednu věc. V minulosti, když se dělala koalice, musel vítěz, který měl násobně víc procent, ostatním partnerům nabídnout nějaké lukrativní pozice. To znamená jednak počet ministerstev, jednak taková ministerstva, která mají vliv na výsledky vlády. Museli bychom se bavit o silnější nabídce, než byla ta poslední.

Pokud chce hnutí ANO, aby jejich program byl důvěryhodný, musí hledat partnery, kteří tomu odpovídají. Kdyby chtěli partnery z řad ODS nebo KDU-ČSL, budou muset svůj program asi hodně změnit.

Takže když už, tak ČSSD by měla jít do dalšího jednání s ANO, jen pokud Babiš nebude premiérem?

To je nepřekročitelná podmínka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!