Chcete se chytit v průmyslu 4.0? Nebojte se instalace prvního robota, radí Plevač

Filip Plevač

Filip Plevač Zdroj: archiv Filipa Plevače

Koncept Amazon Go nepočítá s platbou přímo v obchodě.
Robotizace v bankovnictví.
Obsluha strojírenského provozu, ilustrační foto.
Robot firmy Kuka Roboter.
Ocelárna Liberty Ostrava.
6
Fotogalerie

Automatizace, digitalizace, robotizace - jsou slova, kterým se podnikatelé v podstatě v jakémkoliv oboru nevyhnou. Ne každému jsou ale k tomu zpravidla vždy nutné a potřebné technologie blízké. Filip Plevač, který je odborníkem na digitalizaci v průmyslu, dává v rozhovoru pro E15.cz zevrubný návod k tomu, jak získat odvahu pro výzvu doby.

Trendem především v průmyslu, ale i ve službách, obchodu a ostatně i v zemědělství je automatizace a digitalizace procesů. Mělo by to být téma pro každého podnikatele?

Měl bych pochyby u drobných řemeslníků, ale jinak bych se nebál říct, že by to mělo být téma pro každé odvětví, každý obor ekonomiky. Některá odvětví mají už za sebou kus cesty, jiná jsou na začátku. Ale uplatnění digitalizace a automatizace je prakticky všude.

Je nějaký moment, kdy digitalizace nabrala na obrátkách?

Není to přece nové téma, jde o desítky let se rozvíjející věc. Poslední dobou se rapidně zvýšil výpočetní výkon počítačů. Když jsem já jako student dělal počítačové simulace procesu výroby, systémům průběh výpočtů dané simulace trval 12 hodin i více. Dnes jde o milisekundy. Co je v oboru nové, je taky to, že jednotlivá uplatnění automatizace a robotizace je možné nasazovat na řadu různých procesů, hledat nové aplikace s použitím mixu digitální nástrojů, čímž se efekty multiplikují.

Existují jistě firmy, které nemají s tímto tématem žádnou zkušenost, ale ví, že by se o něj měly zajímat, jak by měly začít?

Pustit si YouTube s přednáškami lídrů z firem jako jsou Bosch, Siemens, Rockwell Automation a další. Určitě má smysl obejít pár konferencí a podívat se na konkrétní příklady užití ve firmách ideálně z podobných či stejných oborů.

Jak si obecně stojí české firmy v nasazování robotiky, automatizace?

V Česku má nejvyšší úroveň automatizace zřejmě chemický průmysl a hodně automatizovaný je i automobilový průmysl. Co je každopádně pozitivní je to, že přibývá firem, které mají první robotickou instalaci. To je důležité, začít. Firmy se toho nejdřív bojí a zlomit tento strach je pro další vývoj klíčové.

Když se podíváme na mezinárodní srovnání, tak v Evropě mu vévodí Německo. Tam je zajímavé mimo jiné to, že finanční návratnost investice do robotiky přestává být primárním motivem. U nás zatím stále ve velké míře platí, že poměřujeme návratnost stroje vůči hodnotě lidské práce.

Co je třeba v tom zmíněném Německu motivem investic do automatizace?

Tahounem je to, že lidí obecně je nedostatek a lepší to nebude. Proto potřebuji ty nejlepší pracovníky a jejich schopnosti použít na úkoly a témata s největší přidanou hodnotou a cokoliv dalšího, co jde, tak se snaží automatizovat.

Měl by podle vás hrát nějakou roli v podpoře automatizace stát?

Určitě v první fázi. Právě ve chvíli, kdy se firma rozhoduje o tom, zda první aplikaci nasadí. Pak už bude chtít firma pokračovat sama. Nejsem ale pro podporu na každého robota.

A rozhodně je místo státu ve vzdělávání. Zde si myslím, že je nyní největší příležitost. A to dalších zhruba deset let. Zkusit nějak podpořit vztah lidí k IT. Ať už ve školách, tak v tom, že lidi působící v jiných oborech, zkušené odborníky, by šlo naučit elementární IT dovednosti.

Mířím tím na lidi, kteří mají ve firmách na starosti výrobu, marketing, logistiku, HR, vývoj, kvalitu, technologie,finance - tak dostat elementární IT znalosti k těmto lidem, by mohlo situaci a rychlost digitální transformace zásadně posunout.

Upozorňuje se na to, že automatizace procesů by nemělo být izolovaným řešením nějaké dílčí věci ale ideálně komplexní projekt pro několik let vývoje firmy napříč všemi jejími aktivitami. V ideálním případě by každá firma měla mít svou digitální strategii. Není to ale drahá věc s nejistým výsledkem?

V miliardových obratech se dají investovat stovky milionů korun a budou mít návratnost.

Uměl byste upozornit na nějakou firmu, měl byste nějaký příklad, jaké firmy následovat. Které úspěšně investovaly do automatizace?

Největší přidaná hodnota je vydat se vlastní cestou, ale potřebujete k tomu kompetence uvnitř firmy. Nebude nicméně chyba sledovat to, co v tuzemsku v oblasti nasazení vyšších algoritmů dělají například největší e-shopy.

Filip Plevač (45)

Vystudoval VUT, fakultu strojní, management výroby systémů, strojů a robotiky. Téměř 16 let strávil v managementech průmyslových firem a zaváděl v nich procesy digitalizace. Nyní působí jako nezávislý konzultant.

Je autorem programu konference „Digitální transformace – příběh firem“, která se koná začátkem března v Ostravě. Deník E15 je jejím mediálním partnerem.