Elon Musk v životě taky párkrát zakopl, říká „Kmotra Silicon Valley“ Esther Wojcická

Esther Wojcická v roce 2019 publikovala knihu Jak vychovat úspěšné lidi, v níž popisuje techniky, které použila při výchově svých tří mimořádně talentovaných dětí.

Esther Wojcická v roce 2019 publikovala knihu Jak vychovat úspěšné lidi, v níž popisuje techniky, které použila při výchově svých tří mimořádně talentovaných dětí. Zdroj: Esther Wojcická

Esther Wojcická mentorovala mnoho vysoce úspěšných lidí, například dceru Steva Jobse,  spisovatelku Lisu Brennanovou-Jobsovou.
„Silicon Valley nemůže zaniknout, protože to není jen místo, ale i kultura a způsob myšlení založený na inovacích,“ je přesvědčená Esther Wojcická.
3
Fotogalerie

Zná se osobně s nejbohatšími lidmi světa. Dvě z jejích tří dcer patří k nejúspěšnějším podnikatelkám ve Spojených státech. Ona sama je oceňovanou učitelkou žurnalistiky a autorkou knižního bestselleru Jak vychovat úspěšné lidi. „Nejdůležitější vlastností, která vám pomůže prorazit v byznysu, je sebedůvěra,“ míní Esther Wojcická. Pozoruhodná dáma, které se v USA přezdívá Kmotra Silicon Valley, byla hostem letošního Startup World Cup & Summitu v Praze.     

Jak byste definovala úspěšného člověka? 

Úspěšný člověk je ten, který dokáže uskutečnit své životní sny. Nemusí to být miliardář. Existuje spousta bohatých lidí, kteří jsou velmi nešťastní.    

Takže úspěch a pocit štěstí by měly jít ruku v ruce? 

V zásadě ano, ale neplatí to samozřejmě vždycky. Znala jsem dobře Steva Jobse. To byl mimořádně úspěšný člověk, protože si tvrdě šel za svými sny a nikdy se jich nevzdal. Kde by dnes byl svět bez něho? Na druhé straně měl ve svém životě období, kdy jednoznačně šťastný nebyl, třeba když ho vyhodili z Applu.  

Znám také osobně Elona Muska. Rovněž je velice úspěšný, protože dělá to, o čem snil, a to ho činí šťastným. I on si však v životě prošel těžkými časy. Jako malý neprospíval ve škole a měl mnoho problémů. Některé jeho projekty skončily fiaskem. Myslím, že další věcí, která definuje úspěch, je, že když vám něco nevyjde napoprvé, tak se z toho poučíte a zkusíte to znovu.   

Když už se bavíme o Elonu Muskovi, co je podle vás jeho největší úspěch?  

Elonovou největší zásluhou je, že se snaží ze světa udělat lepší místo pro všechny. Nejdůležitější odkaz lidstvu zanechá podle mě v energetice. Ačkoli nevynalezl elektromobily, výrazně přispěl k tomu, že svět přechází na čisté zdroje energie. Naproti tomu všechny ty jeho vesmírné projekty a nápady na osídlení jiných planet považuji s prominutím za vtip. Mám ráda život na Zemi.

Ve své knize jste recept na výchovu úspěšného dítěte shrnula do pěti bodů – důvěra, respekt, nezávislost, spolupráce a laskavost. Lze tuhle techniku uplatnit třeba i při školení zaměstnanců? 

Je zajímavé, že se na to ptáte, protože přesně to bude tématem mé příští knihy. Ano, tuhle filozofii jde určitě použít i ve světě byznysu. Pokud budete respektovat své zaměstnance a důvěřovat jim, budou se ve vaší firmě cítit dobře a nikdy neodejdou, ani kdyby jim jinde nabízeli vyšší mzdu. Protože nic není pro člověka tak hodnotné, jako když se cítí respektován. Nezávislost s tím souvisí. Když někomu věříte, dáte mu i více nezávislosti. Spolupracujete s ním namísto toho, abyste mu diktoval pravidla. A vždy se k němu chováte laskavě.  

Můžete jmenovat nějaké společnosti, které to už uplatňují? 

Google. Jejich zaměstnanci mají přímo na pracovišti nonstop jídlo a pití zdarma. Mají neomezený přístup k lékařské péči. Mohou tam hrát sportovní hry. Není to místo, kam by lidé chodili na osm hodin denně a zase odešli domů. Je to komunita. Když se pak podíváte na jejich pracovníky, vidíte, jak jsou zapálení pro to, co dělají. Hrdě nosí trička s firemním logem a klidně zůstanou v práci do jedenácti večer. Protože věří, že to, co dělají, je skvělé. Dříve tak fungoval i Facebook. 

Dříve?

Facebook dokázal v minulosti probudit v lidech stejné nadšení jako Google. Teď má však spousty interních problémů a mnoho zaměstnanců odtamtud vidím odcházet z filozofických důvodů. O tom se ale nechci bavit.

Napadá vás nějaká univerzální rada, jak prorazit v současném byznysu?

Nejklíčovější vlastností je sebedůvěra. To platí i v profesionálním sportu. Většina trenérů vám potvrdí, že hráč, který si věří, podává na hřišti nejlepší výkon. Stejné je to v jakékoli jiné profesi. Když se vrátím k výchově dětí, jedním z problémů dnešní společnosti je, že rodiče se často snaží za své děti dělat úplně všechno. Tím jim ovšem paradoxně škodí, protože je právě připravují o sebedůvěru. Nesmíte se bát nechat své děti v něčem selhat. 

Je obecně těžší vychovávat děti v dnešní digitální době?

Je to o něco těžší. Tím, že dnes máme o světě mnohem více informací, máme i větší strach. Věděl jste, že v některých amerických státech mají zákony, na jejichž základě nemůžete nechat desetileté dítě jít samotné po ulici, protože je to prý moc nebezpečné? Zase jsme u nedostatečné důvěry. 

V jakém věku by podle vás měly děti začít samostatně používat sociální sítě a moderní technologie vůbec?

Určitě ne dříve než v pěti letech, ideálně až tak v deseti. A i poté by rodič neměl dítěti jen dát do ruky zařízení a říct „hraj si“. Měl by mu vysvětlit, jak zařízení používat, jaká na něj v online prostředí číhají rizika, a mít kontrolu nad tím, na které stránky se dívá. Je to stejné jako s automobilem. Ten také přece nedáte dítěti jen tak do ruky, ať si s ním dělá, co chce. 

Často se mluví o tom, že vzdělávací systém je zastaralý a univerzity každoročně produkují tisíce absolventů, které pracovní trh nepotřebuje. Souhlasíte? 

Zaměstnavatelé a univerzity by měli více spolupracovat. Řada škol stále vyučuje tak, že studenty nutí pamatovat si informace. Jenže tahle schopnost už teď není tak potřebná jako třeba před padesáti lety. Dnešní studenti by se především měli učit myslet kreativně a ovládat moderní technologie. Stejně jako se děti učí číst a psát, měly by se zároveň učit vyhledávat věci na internetu a výsledky vyhledávání analyzovat. Aby dokázaly rozpoznat, co je seriózní zdroj a co dezinformace.     

Jsou dezinformace velkým problémem současné Ameriky?

Jsou a mám z toho velké obavy. Vezměte si, co všechno napáchala Trumpova éra. Ještě nikdy nebylo v americké společnosti tolik nenávisti. Třeba letos bylo ve Spojených státech spácháno nejvíce vražd v historii. Lidé se fyzicky napadají kvůli takovým věcem, jako je nošení roušek. Mohou za to i dezinformace šířené na sítích. Facebook by podle mého názoru měl zrušit svůj zpravodajský kanál.  

Strávila jste velkou část života výukou žurnalistiky. Profesionální novináři se však potýkají s úbytkem čtenářů a ztrátou důvěry veřejnosti. Čím dál tím více lidí si vyhledává informace právě na Facebooku a jiných sociálních sítích. Má vůbec tradiční žurnalistika šanci přežít 21. století? 

Novináři a tradiční média jsou dnes naopak daleko více zapotřebí než kdykoli předtím. Protože když si přečtete zprávu v seriózních novinách, máte jistotu, že tomu obsahu můžete věřit. Lidé si často neuvědomují, že profesionální reportér je vyškolený dělat svoji práci stejně jako profesionální lékař. Všichni tihle amatérští novináři, kteří píší na své blogy a sociální sítě, nedokážou poznat, co je relevantní zdroj a co ne, a tím ztěžují život nám všem. Čili tradiční média určitě přežijí, je ale potřeba občany také vzdělávat, aby věřili jim, a ne dezinformátorům. Každé dítě by mělo být schopné rozlišit mezi faktem a názorem.        

Poslední otázka – jak vidíte budoucnost Silicon Valley? Zůstane i nadále světovým centrem byznysu? V průběhu pandemie se objevovaly zprávy, že řada velkých korporací se stěhuje z Kalifornie do Texasu. Vzhledem k rozmachu práce z domova už také není tak důležité, kde firma sídlí.

Silicon Valley nemůže zaniknout, protože to není jen místo, ale i kultura a způsob myšlení založený na inovacích. Pokud nějaké společnosti odcházejí jinam, neznamená to, že se Silicon Valley rozpadá, ale že expanduje do světa. A to je dobře. Potřebujeme, aby lidé na celém světě spolupracovali a inovovali. Jedině tak můžeme zachránit planetu, například před globálním oteplováním.

Esther Wojcická (80) 

  • Narodila se v New Yorku do rodiny rusko-židovských přistěhovalců.
  • Má akademické tituly z Kalifornské univerzity v Berkeley či francouzské Univerzity Paříž IV, kde studovala vzdělávání a technologie.
  • Od roku 1984 vyučuje žurnalistiku na prestižní střední škole Palo Alto High School v Kalifornii. Studijní program, který tam založila, patří k největším v USA.
  • Mentorovala mnoho vysoce úspěšných lidí, například dceru Steva Jobse,  spisovatelku Lisu Brennanovou-Jobsovou. Spoluzakladatel Googlu Sergey Brin byl jejím zetěm.
  • V roce 2019 publikovala knihu Jak vychovat úspěšné lidi, v níž popisuje techniky, které použila při výchově svých tří mimořádně talentovaných dětí.
  • Její nejstarší dcera Susan stála u zrodu společnosti Google, nyní šéfuje YouTube. Prostřední Janet je uznávanou lékařkou a nejmladší Anne vybudovala biotechnologickou firmu 23andMe s obratem kolem půl miliardy dolarů ročně.