Experti: Orbán škodí demokracii, má však nesporný talent

Maďarský premiér Viktor Orban

Maďarský premiér Viktor Orban Zdroj: Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes slaví desetileté výročí souvislé vlády. Hungarista Evžen Gál z Katedry středoevropských studií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a slovenský zahraničněpolitický analytik, který působil například v konzervativním American Enterprise Institute ve Washingtonu, Dalibor Roháč míní, že škodí maďarské demokracii. Zároveň ho ale považují za talentovaného politika, který dokáže mluvit pro Maďary srozumitelným jazykem.

Jaké nejdůležitější změny podle vás v Maďarsku v poslední dekádě nastaly?

Gál: Zásadní je, že Orbán vybudoval takzvaný systém národní spolupráce, jehož podstatou je, že vítěz bere vše. V praxi to znamená odbourání demokracie, systém brzd a protivah. Převážnou většinu Ústavního soudu tvoří bývalí členové Fideszu nebo jeho příznivci, to samé v čele prokuratury a nejvyššího kontrolního úřadu, došlo i k absolutnímu ovládnutí médií. Díky dvoutřetinové většině dostalo Maďarsko novou ústavu. Orbán také vytvořil novou oligarchii.

Roháč: Zřejmě nejvýznamnější změnou je posun k autoritářství, které sice zachovává formální fasádu demokratických voleb, ale odstraňuje jakékoli omezení moci vládnoucí většiny.

Jaké nejhorší kroky podle vás Orbán provedl?

Gál: Jeho způsob vládnutí zásadně škodí demokracii jako takové, což je podstatné i kvůli tomu, že Maďarsko nemá žádné demokratické tradice. Oslovuje společnost v mých očích nejhoršími maďarskými tradicemi z horthyovského a kádárovského období, kam patří nacionalismus a pocit maďarské nadřazenosti či kultura mas a degradace intelektuálů.

Razantně zasahuje do autonomie škol, vědy a kultury. Zúžil prostor občanskému sektoru, pro všechny aktivity politického charakteru jsou velmi ztížené podmínky.

Roháč: Odstranění efektivního soudního dohledu nad ústavností nových zákonů a veřejných politik prostřednictvím "reforem" justice v prvních letech vlády strany Fidesz. Dále snížení laťky pro změny ústavního významu prostřednictvím hojného využívání a zneužívání institutu takzvaných kardinálních zákonů, boj proti občanské společnosti, monopolizace mediálního trhu.

Co se mu naopak podařilo?

Gál: Stabilizoval maďarskou ekonomiku, ale bohužel na velmi nízké životní úrovni. Mzdy jsou například ve srovnání s Českem nízké, a to i ve velkých automobilkách. Dokázal úspěšně čerpat prostředky z fondů EU.

Sjednotil pravici, což je dobře. Problém ale je, že nezůstal věrný své dřívější pozici pravého středu a je dle mého názoru ultrapravicí. Je také třeba říct, že je možná jediný maďarský politik, který dokáže mluvit jazykem, kterému dobře rozumí třetina společnosti, která ho pak volí.

Roháč: Viktor Orbán je bezpochyby mimořádně talentovaným politikem, který viděl příležitosti v chybách evropských liberálních centristů, například v jejich neochotě a neschopnosti účinně řešit migrační krizi v roce 2015 a neváhal se chopit příležitosti.

Upřít se mu také nedá to, že svůj populismus přetavil do jasného a pro mnohé přitažlivého ideologického projektu, který je široce napodobovaný napříč západním světem.