Hoteliér Sivek: Praha je mrtvá, developeři chtějí skupovat hotely. Neodpovídám jim

Praha přišla o většinu turistů, hotely zavírají, říká Viliam Sivek

Praha přišla o většinu turistů, hotely zavírají, říká Viliam Sivek Zdroj: E15 Anna Vackova

Hotel Hilton i ostatní přišli od října o 93 % turistů.
O budovy hotelů mají zájem developeři.
Část budov přestavují na byty k prodeji.
4
Fotogalerie

Turistů, kteří se loni ubytovali v Česku, ubylo o polovinu na jedenáct milionů. Nejtvrdší ránu schytali hoteliéři v Praze, kteří od loňského října do konce roku přišli o víc než 90 procent klientů. „I když se poptávka obnoví, turisté nebudou mít kde bydlet. Obnovit zaniklé hotely potrvá dva roky,“ říká Viliam Sivek, majitel Sivek Hotels a prezident České unie cestovního ruchu.

Koronakrize brutálně dopadá na turistiku v hlavním městě. Jen za poslední rok se počet turistů v Praze propadl o tři čtvrtiny na více než dva miliony. Praha tak velkou měrou přispěla k celkovému propadu tržeb obecně všech poskytovatelů služeb v Česku. Ty se loni snížily o téměř dvanáct procent, což je nejhorší výsledek za posledních 20 let.

Právě cestovní ruch dostal největší ránu. Zhruba 40procentní meziroční sešup v tržbách strpěli poskytovatelé v oblastech ubytování, stravování a pohostinství. Viliam Sivek, majitel Sivek Hotels a prezident České unie cestovního ruchu na tom se svým byznysem není o moc lépe.

V jaké kondici jsou aktuálně pražské hotely?

Staťák nelže, ta čísla jsou hrůzostrašná. Praha je mrtvá, v podstatě zavřená. Kdy se projedete městem, všude vidíte cedule „zavřeno“, všechno je to zamřížované. Hotely mohou ubytovávat jen lidi na služebních cestách nebo u OSVČ na objednávku. Z celé republiky je na tom Praha bohužel nejhůř. Řada hotelů se neotevře, další budou přestavěné na byty. Hledá se jejich další využití. Zaměstnanci byli propuštěni. I my jsme snížili stav o 26 lidí, tři hotely máme zavřené. Hotel Selský Dvůr v Hostivaři vaří přes výdejní okénko, hotel na Kampě je otevřen, obsazený je ale jeden nebo dva pokoje. Z toho žít nejde.

Krouží kolem hotelů developeři, chtějí nakupovat tyto budovy?

Ozývají se mi neustále. Zda bych hotel neprodal.

A jak odpovídáte?

Vůbec na jednotlivé žádosti nereaguji. „Pane Sivek, nechcete něco prodat, pronajmout, přestavět?“ Představují si to tak, že koupí daný objekt, přestaví na byty. Původní majitel z toho pak dostane palmáre. Je mezi nimi spousta podvodníků. Je zřejmé, že chodí po více hotelech, nad jejich nabídkami jsem vůbec nepřemýšlel. 

Kdy myslíte, že se turisté vrátí do Prahy alespoň částečně?

Předpokládám, že by se tak mohlo stát v roce 2023. Do té doby ale mnoho hotelů zmizí. Dokud nebude nebe plné letadel a tato katastrofa cestovního ruchu nezmizí, tak se Praha nerozjede. A domácí cestovní ruch ji nezachrání. Vláda v pondělí schválila další kompenzace, ty ale hotely nespasí. Likvidace hotelů bude mít obrovský dopad na budoucnost města.

Z čeho tak soudíte?

Praha je vstupní branou do republiky, odkud turisté cestují do regionů. Když nebudou mít kde bydlet, ubude jich. Navíc i ty hotely, které už zavřely, mají vysoké náklady. Musíte například vytápět, a když ne, tak bojujete s plísní. Vládní dotační tituly nevynahradí tyto náklady. Zahraniční turisté, na kterých je Praha závislá, nelítají, a zřejmě ani létat nebudou. Zeptejte se na Letišti Praha, jak dlouho musí bojovat o zavedení nové linky a jak velkou konkurenci má v Berlíně či Drážďanech.

Říkáte, že až se obnoví poptávka, turistů přesto ubude, protože nebudou mít kde bydlet. Jak dlouho potrvá obnovit ty ubytovací kapacity, které zcela zanikly - například přestavením na byty?

Obnova zabere nejméně dva roky. Také záleží na magistrátu, územním plánování a jednotlivých obvodních částech Prahy. Zda postavení hotelů vůbec povolí. Všeobecně byla Praha vnímaná jako „přehotelovaná“.