Z brownfieldu se rodí nová pražská čtvrť Smíchov City. Následovat bude Rohanský ostrov

Vizualizace severní části developerského projektu Smíchov City v Praze 5

Vizualizace severní části developerského projektu Smíchov City v Praze 5 Zdroj: Sekyra Group

Radlická kulturní sportovna bude součástí projektu Smíchov City.
Vizualizace severní části developerského projektu Smíchov City v Praze 5
Vizualizace severní části developerského projektu Smíchov City v Praze 5
Vizualizace severní části developerského projektu Smíchov City v Praze 5.
Vizualizace severní části developerského projektu Smíchov City v Praze 5.
37
Fotogalerie

První velké zanedbané území v Praze se začíná měnit v novou část metropole plnou bytů, obchodů, kanceláří a veřejných prostranství. Developerská společnost Sekyra Group realitního magnáta Luďka Sekyry po patnácti letech příprav a povolovacích procesů zahájila stavbu projektu Smíchov City na území kolem smíchovského nádraží. Rozsáhlý projekt startuje v severní části lokality u dopravního uzlu Na Knížecí.

Po dokončení celého projektu bude v nové části Prahy 5 bydlet či pracovat dvanáct tisíc lidí. V součtu tam vznikne 400 tisíc metrů čtverečních ploch. Investice dosáhne dvaceti miliard korun. Projekt nevznikne najednou, ale po etapách. Dokončení předpokládá investor za dvanáct let. V první etapě rozdělené do dvou fází vzniknou čtyři stovky bytů. 

„Věřím, že se výstavba Smíchov City stane klíčovým impulsem pro rozvoj města. Naší ambicí je vytvořit nové centrum Prahy, které se stane moderní alternativou k historickému jádru metropole,“ řekl developer Sekyra. 

Podoba čtvrti vzešla ze dvou mezinárodních architektonických soutěží. Na podobě lokality pracovala kvůli zachování rozmanitosti řada studií. Z tuzemských jsou to například ateliéry A69, Kuba & Pilař architekti, architekt Ladislav Lábus nebo studia D3A a Projektil. 

„Projekt představuje komplexní návrh daného území zahrnující výstavbu s vyváženým poměrem bytové a nebytové funkce včetně řešení přilehlých veřejných prostranství, pěších komunikací a dopravního systému,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček. 

Dosud nepředstavenou novinkou je zahrnutí Radlické kulturní sportovny do projektu. Sportovně-kulturní centrum založené skupinou nadšenců z opuštěného drážního skladu bude součástí nového náměstí přiléhajícího k Radlické ulici.  

První bytová fáze Smíchova je již v prodeji. Prodáno či rezervováno je podle developera čtyřicet procent bytů, jejichž cena převyšuje pražský průměr. „S cenou 133 tisíc korun za metr čtvereční se projekt řadí především díky nevšední lokalitě a plánovanému standardu bytů mezi cenově nadprůměrné pražské projekty. Aktuální cenová hladina nových volných pražských bytů v developerských projektech se pohybuje okolo 117 tisíc korun za čtvereční metr,“ komentoval Petr Hána, odborník na nemovitosti z poradenské společnosti Deloitte. 

Poslední fáze projektu Smíchov City se bude týkat jižní části území. Vznikne tam kampus České spořitelny, kam banka přestěhuje tuzemskou centrálu. Rozsáhlá přestavba čeká i samotné smíchovské nádraží. Na jeho střeše má vzniknout nový autobusový terminál. Premiér Andrej Babiš v červnu prohlásil, že do lokality by se kromě Správy železniční dopravní cesty a Ředitelství silnic a dálnic mohlo přesunout rovněž sídlo ministerstva dopravy. 

Smíchov City je podle ředitele Institutu plánování a rozvoje Prahy Ondřeje Boháče prvním brownfieldem v hlavním městě, který se promění na živou a funkční čtvrť. „Podobných míst je ovšem ještě mnoho – Bubny-Zátory, Nákladové nádraží Žižkov nebo třeba Hloubětín jsou další výzvy, které před námi stojí,“ dodal šéf IPR. 

Dalším velkým územím stojícím na prahu výstavby je Rohanský ostrov. Byty z první fáze tam společnost Sekyra Group právě začala prodávat. Stavebně má projekt začít v prvním čtvrtletí 2021. Byty tam podle Sekyry budou dražší než na Smíchově. Celkovou investici odhaduje developer na patnáct miliard korun. 

Novostavby se prodávají o překot

Na pražském trhu s novými byty byly prodeje o prázdninách na rekordní úrovni loňského roku. Pokračovalo také zdražování novostaveb. Poprvé se průměrná cena bytů prodaných za prázdninové měsíce dostala hodně nad sto tisíc korun za metr čtvereční, vyplývá z analýzy portálu CenovaMapa.org. 

„Prodeje v červenci a srpnu byly sice o čtyři procenta nižší než za předešlé období a o necelých šest procent nižší než za stejné období před rokem, ale v dané situaci je lze označit za velmi dobré,“ zhodnotil analytik portálu CenovaMapa.org František Brož. 

Poptávku výrazně táhnou bohatší investoři, tedy kupci, kteří si nepořizují byt pro vlastní bydlení, ale hlavně za účelem pronájmu. Najednou podle realitní kanceláře Lexxus nakupují byty i za desítky milionů korun. „Kdybych si vzal půl roku dovolenou a dnes se vrátil, nepoznal bych, že se něco událo,“ poznamenal ředitel Lexxusu Peter Višňovský. 

Nákupům bytů svědčí mimo jiné příznivé podmínky na hypotečním trhu. Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 2,11 procenta z červencových 2,15 procenta. Sazba klesla již pátý měsíc v řadě, vyplývá z údajů Hypoindexu společnosti Fincentrum. Tak nízko byla sazba naposledy v říjnu 2017. Rekordní byl v srpnu i zájem o hypotéky.