Role Zaorálkova rezortu kultury je tristní a zoufalá, říká pořadatel festivalu České hrady

Festival České hrady před propuknutím pandemie

Festival České hrady před propuknutím pandemie Zdroj: Facebook České hrady

Festival České hrady před propuknutím pandemie
Festival Hrady.cz lákal před pandemií desítky tisíc návštěvníků
Festival České hrady
4
Fotogalerie

Putovní hudební festival Hrady CZ bude mít letos jen dvě zastávky. Hrát se bude 20. až 21. srpna v Hradci nad Moravicí a 27. až 28. srpna na Bezdězu. V dvoudenním programu vystoupí Divokej Bill, Rybičky 48, Tomáš Klus, Mirai, Mig 21 nebo No Name. „Počítáme s kapacitními omezeními podle plánu rozvolnění ministerstva kultury,“ říká spolupořadatel akce Michal Šesták.

Jak bude vypadat letošní festivalová sezóna v Česku a v zahraničí?

Ucelené informace týkající se jednotlivých států nemáme, ale podle rámcových zpráv se například v USA rozbíhají velká koncertní turné bez jakýchkoli omezení. Je tedy otázkou, proč naši vládní představitelé mají neustále pocit, že je nutné kulturu regulovat jako potenciální zdroj nákazy. Myslím, že je to spíše taková zautomatizovaná mantra, kterou někteří ministři rádi dokola odříkávají.

Lze již nějak finančně vyčíslit, na kolik peněz vás pandemické zákazy vyšly?

Za naše firmy je to v řádu milionů možná i nízkých desítek milionů korun. Myslím, že k řadě těchto škod nemuselo dojít, kdyby stát vytvářel alespoň trochu předvídatelné podmínky v reálném čase, nereagoval na všechno ze zpožděním, popřípadě vůbec. Myslím, že zejména role ministerstva kultury a jmenovitě ministra Zaorálka je zcela tristní a zoufalá. Větší koncentraci lenosti, neschopnosti, neznalosti a lhostejnosti si lze jen stěží představit. 

Co a v jaké podobě připravíte pro fanoušky vy?

Hrady CZ jsme z osmi míst zredukovali na dvě zastávky nazvané Hrady CZ – Light, které proběhnou v Hradci nad Moravicí a na Bezdězu ve druhé polovině srpna. Počítáme s kapacitními omezeními podle plánu rozvolnění ministerstva kultury. 

Zkušebně se již testují systémy  bezhotovostních plateb, tedy pásky s čipem na zápěstí. Osvědčí se to a uplatní i na velkých festivalech a koncertech?

Popravdě řečeno, mě zatím nikdo o přednostech těchto systémů nedokázal přesvědčit. Jako problém vidím hlavně značnou nákladnost těchto systémů a nároky na personální a administrativní zabezpečení. A představa, že se zhroutí síť uprostřed akce, je z kategorie nejčernějších promotérských snů.

Osobně jsem to jako posluchač-fanoušek zažil na dvou koncertech velkých zahraničních hvězd a musím říci, že větší opruz jsem snad v životě nepoznal. Ale nepochybně se najde spousta projektů, které jdou a půjdou tímto směrem. Vypadá to moderně. 

Jak má člověk postupovat, když má vstupenku na festival z loňska. Musí si jí v některých případech vyměnit, aby nepropadla?

Návštěvníkům vyměňujeme loňské a letošní vstupenky za lístky na Hrady CZ – Light. Těm, kteří toto nevyužijí, nabídneme v září vstupenky na Hrady CZ 2022.

Hrozí návštěvníkovi, že mu vstupenka propadne, pokud ji nevymění za poukaz, a ten následně za novou vstupenku?

Vstupenka nikdy nepropadne, ale je třeba si vygenerovat poukaz, pokud nepřišel automaticky mailem. To se týká hlavně zákazníků, kteří si v minulosti koupili vstupenky na pobočkách bez rezervace, a tudíž na ně nemáme žádný kontakt.  

Co čeká festivaly po pandemii, vrátí se do dřívější podoby?

Na to teď asi nikdo nedokáže přesně odpovědět. Pro restart hudebního a festivalového odvětví je důležité, aby vláda přestala lidi neustále strašit a nechala je žít a bavit se normálním způsobem. Na hudebním open air festivalu jim v žádném případě nehrozí větší nebezpečí nákazy než v MHD, na plovárně, v parku nebo v supermarketu. Muzika žádné viry nepřenáší, a jestli se člověk ve festivalovém areálu natáhne někde na deku, nebo se půjde mačkat do kotle pod pódium, je jen jeho volba, na kterou má svobodné právo.