Situace je dramatická, reformu systému povolenek potřebujeme, říká Havlíček

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Zdroj: E15 Michael Tomeš

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy
2
Fotogalerie

Ceny energií spotřebitelům v příštím roce podle končícího ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka dál vzrostou, a to až o padesát procent u elektřiny a sedmdesát procent u plynu. Česká vláda v demisi se proto připojí k té polské a pokusí se u Evropského parlamentu vyjednat reformu systému emisních povolenek, která by měla jít proti tomuto trendu zdražování. Analytici šanci na úspěch vidí jako mizivou. „Nikdo neříká, že to bude jednoduché. Moc dobře víme, že hledat pro tyto návrhy podporu bude nesmírně složité. Současná dramatická situace ale jasně dokazuje, že změnu potřebujeme,“ říká Havlíček.

Před dnešním jednáním vlády jste uvedl, že se chcete přidat k Polsku ve snaze reformovat systém emisních povolenek. Kdy to bude Evropský parlament řešit a kdy rozhodne?

Jsem přesvědčený, že je potřeba podpořit jakýkoliv návrh, který má za cíl současný systém obchodování s emisními povolenkami revidovat. Není možné, že se s povolenkami spekuluje a cena se výrazně mění v řádu dnů. Co se týká projednávání na úrovni Evropského parlamentu, tak bude záležet na ostatních členských státech. Věřím, že to nebude trvat dlouho.

Na rozdíl od Polska nechcete pozastavit celý systém, ale jen vrátit 400 milionů povolenek do oběhu. Může to něco změnit, když sami říkáte, že povolenky nakupují spekulanti k dlouhodobému držení?

My navrhujeme několik konkrétních a cílených řešení. V prvé řadě to je revize současného systému, aby spekulanti obchodovat s povolenkami už dále nemohli. Zároveň chceme, aby byla cena emisních povolenek i lépe předvídatelná. Další návrhem jdeme proti požadavku na stažení asi 380 milionů emisních povolenek z trhu. Což nemůže vést k ničemu jinému než dalšímu růstu cen. 

Proč rostou ceny energií?

Video placeholde
• Videohub

Analytici jsou přesvědčeni, že jakákoliv změna systému je nereálná, a to z toho důvodu, že většinu zemí drahé povolenky tolik netrápí. Na uhlí ostatní země zdaleka nejsou tak závislé a podle mnohých analytiků naopak vítají, že má systém konečně dopad. Jak to vnímáte vy?

Nikdo neříká, že to bude jednoduché. Moc dobře víme, že hledat pro tyto návrhy podporu bude nesmírně složité. Současná dramatická situace ale jasně dokazuje, že změnu potřebujeme.

Sám jste před jednáním vlády řekl, že povolenky mají vliv na zdražení cen elektřiny jen pětinový. Co je tedy hlavní příčina?

Těch faktorů je celá řada: nedostatek stabilního výkonu, nepříznivé počasí pro větrné a solární elektrárny, nárůst ceny plynu, nárůst ceny uhlí, překotně zvýšená spotřeba po odeznění první vlny pandemie, chladné počasí, ale i odstavování uhelných zdrojů. Je to koktejl špatných zpráv, který tu ještě nebyl. 

Řada odborníků jako hlavní problém vnímá evropský trh s plynem. Bezpečnost dodávek této komodity podle nich není zdaleka na takové úrovni, která by trhu dodala patřičné uklidnění. Neměla by se Evropská unie zaměřit spíše na tento sektor?

Nemyslím si. Skutečně to není o jednom hlavním faktoru, je jich celá řada a je potřeba je řešit všechny.