Čistá energie je pojistkou proti cenovým šokům, tvrdí Brusel. Regulovat cenu povolenek odmítá

Elektřina prudce zdražuje

Elektřina prudce zdražuje Zdroj: Profimedia

Elektrárna a obnovitelné zdroje energie
Elektrárna a obnovitelné zdroje energie.
Elektřina prudce zdražuje
Elektřina prudce zdražuje
Zásobník zemního plynu
7
Fotogalerie

Evropská komise radí členským zemím řešit zdražování energií hlavně podporou zranitelných domácností. Státy jim mohou pomoci příspěvky či dočasnými daňovými úlevami. Lze to financovat z vyšších než očekávaných výnosů z prodeje emisních povolenek, podotýká Brusel. S regulací cen emisních povolenek, kterou požadoval i premiér Andrej Babiš (ANO), komise nepočítá.

„Současný růst cen vyžaduje rychlou a koordinovanou odpověď,“ uvedla Evropská komise ve středu ve svém prohlášení a připojila seznam kroků, které mohou vlády podniknout v krátkodobém i dlouhodobějším horizontu.

Radí kupříkladu odklad plateb účtů za energie u chudých domácností, ale také pomoc postižených firmám ze sektoru. Musí však být v souladu s unijními pravidly. Z dlouhodobých možností zmiňuje rozvoj skladovacích kapacit energií včetně baterií a zásobníků vodíku či společný nákup plynu.

Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) by měl v pondělí vládě předložit návrh kompenzace vysokých cen energií pro 4,3 milionu domácností. Kabinet jim chce odpustit poplatky na obnovitelné zdroje energie, což by mělo činit necelých 1500 korun na domácnost ročně. To je v souladu s radami komise. Podle ní státy, které připočítávají cenu obnovitelné elektřiny občanům do účtů, mohou tyto platby dočasně škrtnout a financovat ji z jiných zdrojů.

Babiš ve středu uvedl, že stále chce také snížit DPH na energie z 21 procent na nulu. „Chci, aby vláda zákon projednala a aby ho poslala do sněmovny,“ řekl. Evropská komise přitom úplné zrušení DPH na elektřinu nepodporuje.

K povolenkám komise podotkla, že součástí systému emisního obchodování jsou ochranná opatření k řešení případného nadměrného výkyvu cen. Podmínky pro spuštění mechanismu podle ní zatím nejsou splněny, instituce ale bude nadále sledovat vývoj hodnoty povolenek.

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

Směrnice totiž stanovuje, že pokud je jejich cena po dobu šesti po sobě jdoucích měsíců třikrát vyšší než průměr za předchozí dva roky, musí komise svolat členské státy k řešení situace. Povolenka nyní stojí zhruba 59 eur, před půl rokem to bylo 44 eur a před rokem 24.

Místopředseda komise Frans Timmermans už dříve prohlásil, že povolenky ovlivnily růst cen energií nejvýše z jedné pětiny. Babiš ale vzkazoval do Bruselu, že jejich cena se vymkla kontrole a negativně dopadá na český průmysl. Hovořil o možnosti stanovit horní hranici ceny.

Komise nyní zdůraznila, že ceny uhlíku v systému emisního obchodování slouží jako hlavní pobídka k přechodu k levnějším obnovitelným energiím a k energetickým úsporám, takže v dlouhodobějším horizontu přispívají ke snížení velkoobchodních cen elektřiny. „Přechod na čistou energii je nejlepší pojistkou proti cenovým šokům v budoucnosti a musí být urychlen,“ vyzývá Brusel.

Za vhodný nástroj k realizaci podpůrných opatření domácností přitom považuje právě vysoké příjmy z povolenek. „Od 1. září 2020 do 30. srpna 2021 činily příjmy generované z aukce Evropského systému pro obchodování s emisemi 26,3 miliardy eur,“ uvádí se v materiálu.