Vždycky chci být jednička, říká podnikatel Vít Kutnar

Vít Kutnar

Vít Kutnar Zdroj: Michael Tomeš, E15

Vít Kutnar
Vít Kutnar
Vít Kutnar
Vít Kutnar
Vít Kutnar
7
Fotogalerie

Síť stavebnin DEK, kterou ovládá, se stále drží na úspěšné vlně, dramaticky ji nezasáhla ani nedávná krize. Loni přesáhl obrat skupiny 16,3 miliardy a zisk před zdaněním, úroky a odpisy překročil miliardu. Letošek má být ještě o 15 procent lepší. „A to se držím s odhadem při zemi,‟ říká zakladatel a největší akcionář skupiny Vít Kutnar.

Jak vlastně bydlí majitel obchodníka se stavebním materiálem?

Bydlel jsem všude možně. Dřív v bytě a teď v domě.

Stavěla vám firma z materiálů, které máte v prodejně?

Určitě ano, ale ne výhradně, to ani není reálné. Každá firma si vždycky snaží zajistit materiál za co nejlepších podmínek − finančních i časových.

Jste prodejci stavebnin, nepřišlo vám nikdy na mysl doplnit portfolio svých služeb o vlastní stavební firmu?

Určitě ne, konkurovali bychom našim zákazníkům. Nechceme stavět, protože bychom v tu chvíli vstoupili na trh, kde jsou naši nejlepší zákazníci a oni by pak od nás třeba přestali brát.

Navíc obchodní činnost je asi o trochu bezpečnější než stavební produkce, ne?

U nás je konkurence obrovská, marže jsou nízké, je to strašná dřina. Obecně je ale asi snazší začít obchodovat se stavebním materiálem než začít stavět domy. Stavebnictví je hrozně sezónní obor, cyklický, což je na něm nejnáročnější, a je jedno, zda se to odehrává v prodeji stavebního materiálu nebo při realizaci staveb.

Do výroby ale nakukujete, alespoň částečně přes výrobce fasádových kazet z pozinkového plechu Dekmetal.

Ano. Dekmetal je hodně specializovaný výrobce, ale i zde platí, že nechceme konkurovat našim partnerům − dodavatelům.

Vaše služby doplňuje projekční a konzultační činnost, máte GSERVIS, Dekprojekt, jehož součástí je Nemopas nabízející detailní prohlídky technického stavu nemovitosti. Chybí vám v tom komplexu něco, kam byste se chtěli dál rozvíjet? Anebo se už cítíte jako homogenní skupina?

Určitě největší směr rozvoje celé skupiny je a v nejbližších letech bude v obchodu se stavebním materiálem. Jednoznačně.

Co to znamená? Devadesát procent?

Asi i víc, protože minimálně devadesát procent investic plyne do rozvoje pobočkové sítě. Tam máme nejsilnější pozici, jsme nejzkušenější a máme největší potenciál pro zvýšení výnosů a EBITDA. Plus je tam i největší přidaná hodnota pro zákazníky.

Jste tedy uzavřená skupina, nebo je něco, o co byste se rád ještě rozšířil? Nedávno jste koupili distributora elektromateriálu a také materiálu pro topenáře a plynaře.

V obchodě se rozvíjíme tím, že se snažíme zvětšit trh, na kterém působíme. Koupili jsme zmíněné distributory Argos a Wärme, což nám rozšířilo trh a možnost růstu do budoucna. Domy jsou dnes inteligentnější, složitější, samostatnější a nezávislejší na okolním světě, tedy i na sítích a na elektřině, takže nám to dává dohromady smysl.

Kromě toho jsme získali ÚRS Praha, což je softwarová firma vyrábějící data a prodávající software pro oceňování staveb a kalkulace stavební výroby. Tato oblast se do určité míry digitalizuje a přijde nám, že všichni jsou na začátku. Chceme vytvořit otevřenou platformu pro návrh, projektování, rozpočtování a následnou realizaci celé budovy. Říká se tomu BIM nebo někdy Stavebnictví 4.0.

Znamená to, že si jednou stáhnu do mobilu aplikaci DEK, zadám základní údaje a ona mi „vyplivne„ projekt domu, co bude ideální na můj pozemek, jaký materiál budu potřebovat a další věci nutné ke stavbě?

Tak to není myšleno, to možná nebude nikdy. Domy jsou totálně individualizované pro potřeby pozemků a klientů. S ÚRS chceme zrychlit a zjednodušit přenos informací mezí investorem, projektantem, stavební firmou a uživatelem stavby.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!