ODEMČENO: Úroková revoluce na spadnutí, dolar dal Čechům vydělat, Křetínský nakupoval od PPF

Úroková revoluce v Česku je na spadnutí.

Úroková revoluce v Česku je na spadnutí. Zdroj: ilustrace e15

Úroková revoluce v Česku je na spadnutí. Zářijová deflace káže propad sazeb. Křetínský přikoupil od PPF pětinu v německém uhelném podniku LEAG. Zaplatil jedno euro. Král dolar dal Čechům vydělat. Zelená bankovka porazila českou inflaci a míří výš.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

odemykáme >>>

🔓 Úroková revoluce v Česku je na spadnutí. Zářijová deflace káže propad sazeb

Éra levnějších půjček může v Česku započít dříve, než se ještě nedávno zdálo. Mezníkem ve vnímání budoucího úročení tuzemských úvěrů se stala nečekaně nízká zářijová inflace. Ta předznamenala nejen rychlejší ústup palčivého problému růstu českých cen, ale zároveň proměnila sázky tuzemských finančních trhů na intenzitu poklesu sazeb České národní banky. Zatímco tak ještě koncem prázdnin trh předpokládal do konce letošního roku jediné snížení základního úroku v ekonomice, nyní už sází hned na trojí snížení. Stejně tak i v příštím roce by půjčky měly zlevňovat rychleji, než firmy a hypoteční dlužníci ještě v létě očekávali.

odemykáme >>>

🔓 Křetínský přikoupil od PPF pětinu v německém uhelném podniku LEAG. Zaplatil jedno euro

Společnost PPF dokončila prodej pětinového podílu v energetické firmě LEAG, kupujícím je EP energy Transition Daniela Křetínského. O chystané transakci už média psala, nová pololetní zpráva PPF ale prozradila, že investiční skupina podíl prodala za pouhé jedno euro, přestože se jeho účetní hodnota pohybuje v miliardách. PPF podle jejího mluvčího k transakci přivedla změna strategie a také cenová nestabilita evropských energetických trhů.

odemykáme >>>

🔓 Král dolar dal Čechům vydělat. Zelená bankovka porazila českou inflaci a míří výš

Český investor mohl v několika posledních měsících použít jednu zcela triviální taktiku, jak přijít k penězům: Pouhá výměna korun za americké dolary na nejbližší směnárně mu dokázala vydělat od poloviny července téměř deset procent. Právě o tolik dolar za pouhé tři měsíce přerostl českou měnu. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by o svou silnou pozici měl přijít.

VIDEO: Investiční pasti, kam se podíváš

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Investiční pasti, kam se podíváš • E15

Výběr dalších prémiových článků

Česká AI odhalující rakovinu je blízko ostrému nasazení v nemocnicích a nabírá novou investici

Juniorní lékař popíše správně zhruba 30 procent rentgenových snímků, jeho zkušený kolega se v nejlepších případech může dostat až na 80 procent. Zakladatelé startupu Carebot tvrdí, že pomocí jejich umělé inteligence se mohou zdravotníci přiblížit 95procentní úspěšnosti. Nyní mladá firma nabírá nové peníze na další rozvoj a netrpělivě vyhlíží finální razítko na certifikaci, kterého by se měla dočkat již brzy.

Už nikdy nízké úroky. Podvazují ekonomiku a rodí katastrofy, říká Howard Marks z Oaktree

Extrémně nízké, anebo dokonce nulové úrokové sazby zůstanou minulostí a svět se k nim už nevrátí. Skončila tak prakticky více než čtyřicetiletá éra setrvale zlevňujících peněz, která vedle uměle uměle vysokých cen aktiv přinesla světu inflaci a nebezpečný návyk, že všechno bude už jen lepší. Na investiční konferenci Shifts23 pořádané e15 a J&T Bankou to řekl spoluzakladatel a spolupředseda společnosti Oaktree Capital Management, americký investor a spisovatel Howard Marks. Nová éra vyšších a po dlouhých dekádách oběma směry zároveň kolísajících sazeb znamená i nutnost nového pohledu na investice.

Chceme postavit dvě přečerpávací elektrárny za dvacet miliard korun, říká šéf Energo-Pro

Česká energetická společnost Energo-Pro miliardáře Jaromíra Tesaře, která dosud působila hlavně v Gruzii či Turecku, výrazně expanduje nejen v Evropě, ale i v Jižní Americe. Chystá velké investice v Kolumbii i v Brazílii a k tomu koupila už fungující elektrárny ve Španělsku. Nyní chce své působení rozšířit i oborově, v Bulharsku a ve Španělsku plánuje postavit plánuje dvě přečerpávací elektrárny, které pumpují vodu do vyššího vodního rezervoáru v době, kdy jsou ceny nízké, a naopak pouští vodu dolů v době, kdy jsou vysoké. „Nejprve potřebujeme dostat licenci. To by mohlo zabrat zhruba dva roky. Pak můžeme začít s developmentem a nakonec začít stavět, řekněme kolem roku 2027,“ říká šéf společnosti Petr Milev s tím, že plánované investiční náklady těchto projektů dosahují zhruba dvaceti miliard.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějších půjček