Inspirace pro ČNB? V Kanadě po zpřísnění hypoték klesá zadlužení domácností i ceny nemovitostí

Předměstí Vancouveru

Předměstí Vancouveru Zdroj: Profimedia

Vancouver
Toronto
Toronto
Vancouver, Kanada
Toronto, Ontario
7
Fotogalerie

S přehřátým realitním trhem bojuje kromě České národní banky také Kanada a dopady opatření tamních regulátorů jsou již patrné. Zadlužení kanadských domácností začalo v prvním čtvrtletí klesat rekordně rychlým tempem. Poměr průměrného zadlužení vůči zdaněnému ročnímu příjmu domácností klesl o téměř dva procentní body v porovnání s předchozím kvartálem, uvádí agentura Bloomberg. 

V posledním kvartálu loňského roku dosahoval poměr zadlužení kanadských domácností 169,7 procenta vůči ročnímu příjmu, v prvním kvartálu přitom klesl až pod hranici 168 procent, uvádí agentura Bloomberg.

Na vrcholu se přitom zadlužení pohybovalo až nad 170 procenty. Jedná se o nejrychlejší pokles od začátku 90. let a nejnižší hodnotu za poslední dva roky.

Hlavním důvodem jsou vyšší úrokové sazby a omezení, která uvalili centrální bankéři na hypotéky. Těmito kroky dosáhli mimo jiné zastavení zdražování nemovitostí.

Cenový index nových realit v Torontu klesl v dubnu o půl procenta v porovnání s březnem, ve Vancouveru zůstal čtyři uplynulé měsíce v řadě na stejné úrovni.  

Kroky ke zpřísnění hypoték se výrazně promítly právě na finančním trhu, kdy objem tohoto typu úvěrů klesl v prvním čtvrtletí o dvě miliardy kanadských dolarů (39 miliard korun) na necelých 14 miliard kanadských dolarů (232 miliard korun).

Přísná Kanada
Před necelými dvěma lety začala v severoamerické zemi platit přísnější pravidla pro poskytování hypoték. Výdaje na bydlení zahrnující splátky úvěru, odvádění daně z nemovitosti a úhradu poplatků za energie nemají přesahovat 39 procent hrubého příjmu dlužníka.

Guvernér Bank of Canada (centrální kanadská banka) Stephen Poloz minulý týden pro Bloomberg uvedl, že současná situace může znamenat vadnutí realitního boomu posledních let.

Kromě zhoršení hypotečních podmínek ale část klientů bank nadále odrazují vysoké ceny nemovitostí v metropolích jako je Toronto nebo Vancouver, připomíná Bloomberg. Investoři očekávají, že Poloz v červenci sáhne k dalšímu zvyšování sazeb.

Jaké jsou cesty k vlastnímu bydlení? Dozvíte se v magazínu Chceš bydlet. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Magazín E15 Chceš bydlet? • E15

Podmínky pro hypotéky ovšem zpřísňuje také Česká národní banka. Slibuje si od toho zpomalení růstu cen nemovitostí, který je v Praze nejrychlejší v rámci EU. Kroky ČNB ovšem kritizují developeři i část bank. Argumentují, že mladým lidem se sníží šance na pořízení vlastního bydlení.

Naopak zakladatel realitní kanceláře Recom Reality Ivan Žikeš aktivitu centrální banky vítá. „ČNB šlápla na brzdu, ale pozdě. Z dlouhodobého hlediska je to určitě správný krok," uvedl pro E15 Žikeš.