5. Patrik a Jozef Tkáčovi

Patrik a Jozef Tkáčovi

Patrik a Jozef Tkáčovi Zdroj: Tereza Kovandová

Jozef Tkáč, otec Patrika Tkáče, zastupuje rodinu akcionářsky v J&T Finance Group. Patrik Tkáč spravuje svůj podíl v EPH a investuje do e-commerce, retailu a gastronomie.

Patrik Tkáč

Hodnota majetku: 148 miliard korun

  • Věk: 50
  • Obor: energetika, finance, obchod, reality, investice
  • Zdroj majetku: Energetický a průmyslový holding, EP Global Commerce, Vesa Equity Investment, J&T Capital Partner

Rozhodujícím generátorem bohatství Patrika Tkáče je podíl ve skupině EPH. Holding podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce zvýšil svůj provozní zisk EBITDA na 4,3 miliardy eur, tedy zhruba 101 miliard korun, což znamená meziroční růst o dvě miliardy eur neboli 47 miliard korun. Tržby skupiny navíc stouply proti roku 2021 téměř dvojnásobně na 37,1 miliardy eur, po přepočtu tedy závratných bezmála 872 miliard. Na hospodaření měla vliv situace na energetickém trhu, rozvoj celé skupiny a její akvizice.

Slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč se do akcionářské struktury skupiny vrátil v roce 2020. Spolu s Křetínským je Tkáč také spoluvlastníkem společnosti Czech News Center, v jejímž portfoliu jsou mimo jiné deníky Blesk, Sport, Aha! a e15 nebo časopis Reflex.

Společně se svým otcem Jozefem, jenž mu pomohl na cestě do vyšších pater podnikání, se Patrik Tkáč aktuálně řadí na třetí místo v žebříčku nejbohatších Slováků časopisu Forbes. Celkové jmění rodiny Tkáčů momentálně podle slovenského Forbesu dosahuje hodnoty 840 milionů eur, tedy v přepočtu asi dvaceti miliard korun. Mladší z obou finančníků většinu svých peněz zhodnocuje investováním v oblasti e-commerce, retailu, v gastronomii či sportu. S Křetínským například spoluvlastní fotbalové kluby West Ham United a Sparta Praha. Spolu investují také do proslulých značek, jako jsou německé Metro, francouzské Casino nebo americký Foot Locker.

Jozef Tkáč

Hodnota majetku: 24,8 miliardy korun

Věk: 73

Obor: finance

Zdroj majetku: J&T Finance Group

V osmdesátých letech působil ve Státní bance československé, v devadesátých letech pak šéfoval Investiční a rozvojové bance. Ta mimo jiné financovala převzetí investičního fondu Creditanstalt, jehož portfolio zahrnovalo podíly v několika významných podnicích. Skupina J&T se kromě bankovních aktivit zaměřuje i na správu majetku klientů. Na významu roste zejména fond pro movité investory J&T Arch Investments. Ten je aktuálně hlavní investiční platformou skupiny J&T. Fond investuje do podniků, projektů a partnerství, jež skupina v posledních 25 letech vybudovala. Fond spravuje nejen majetek zakladatelů skupiny J&T, ale také privátních a institucionálních investorů.

Loni v listopadu dokončila skupina J&T akvizici kontrolního podílu v investiční společnosti Amista, která patří k největším českým správcům fondů kvalifikovaných investorů. Významně se tak zvýšil objem aktiv v majetku právě fondu J&T Arch Investments, který překročil hranici jedné miliardy eur, tedy necelých 24 miliard korun.

Fond rovněž získal na sklonku roku od České národní banky souhlas k nabytí 19,99 procenta v Moneta Money Bank. Brzy jeho podíl v bance převýší deset procent. Fond aktuálně drží v bance zhruba desetiprocentní podíl nakoupený od společnosti Petrus Advisors.  Skupina J&T Finance Group SE loni vydělala po zdanění 162,6 milionu eur, tedy bezmála 3,9 miliardy korun, což byl proti předchozímu roku mírný pokles, na druhou stranu provozní zisk byl s více než šesti miliardami rekordní. Součástí skupiny jsou banky a investiční společnosti a fondy, podnik se nicméně angažuje i v dalších aktivitách.

Nejnovější e15 magazín „Elita byznysu“ objednávejte zde >>>