Podnikatelský svět zelená. Kdo se teď nepřidá, může později litovat

Lední medvěd, symbol globální změny klimatu

Lední medvěd, symbol globální změny klimatu Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie chce být světovým lídrem v boji proti klimatickým změnám. Přijímá proto čím dál přísnější opatření k rychlému dosažení uhlíkové neutrality. Snahy o udržitelný rozvoj se však všude ve světě promítají do podnikatelských odvětví. Ten, kdo včas nenasedne do rozjetého zeleného vlaku, toho může později hořce litovat.

Vědci bijí na poplach. Řada odborných výzkumů se nekompromisně shoduje, že klima planety se mění. Pokud proti tomu člověk nepodnikne žádné efektivní kroky, může globální oteplování do roku 2100 zahubit až 83 milionů lidí (což odpovídá zhruba celé populaci Německa), tvrdí například studie, kterou v červenci zveřejnil Ústav pro výzkum Země na Kolumbijské univerzitě v USA.

Důležitá bude podle vědců zejména proměna energetického a dopravního sektoru. Ty dohromady odpovídají za více než polovinu všech vypouštěných emisí skleníkových plynů. Dekarbonizace ekonomiky vyjde státy na desítky bilionů korun.

Z poslední doby má lidstvo neblahé zkušenosti s povodněmi, suchem, růstem teplot, větrem, kůrovcem i pandemií nového koronaviru. Lze tudíž očekávat, že klimatických problémů či jiných externích faktorů pramenících z přírodního prostředí bude přibývat, případně budou intenzivnější.

„Právě proto je nutné v maximální míře cílit na odolnost a akcentovat celoživotní pohled na investice. Otázkou by nemělo být zda, jestli a za kolik, ale co nás naopak bude stát, když budeme klimatický vývoj ignorovat,“ míní expertka Rady vlády pro veřejné financování na Ministerstvu pro místní rozvoj Martina Sieber.

Zelená dohoda

Evropská komise letos v létě představila balíček klimatických návrhů známý pod označením Fit for 55. Ten unijním státům ukládá povinnost snížit do roku 2030 své emise skleníkových plynů oproti roku 1990 alespoň o 55 procent. Úplné uhlíkové neutrality hodlá Evropa dosáhnout nejpozději v polovině století. Kvůli tomu má být postupně ukončen provoz uhelných elektráren a prodej automobilů se spalovacími motory. Energie se má získávat výhradně z obnovitelných zdrojů.

Chcete si přečíst celý článek z posledního magazínu?

Chystá se rovněž rozšíření systému obchodování s emisními povolenkami nebo zavedení uhlíkového cla, na jehož základě by „nečisté“ společnosti musely za vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší platit speciální daň.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!