Německé firmy chtějí zpřísnit ochranu klimatu. Je to vypočítavost, míní tuzemští experti

Německé firmy chtějí zelenat rychleji. Tlačí na novou vládu, aby zpřísnila klimatické cíle země.

Německé firmy chtějí zelenat rychleji. Tlačí na novou vládu, aby zpřísnila klimatické cíle země. Zdroj: ČEZ

Pod výzvu za důslednější ochranu klimatu se podepsalo 69 německých korporací, například výrobce sportovního oblečení Adidas.
Pod výzvu za důslednější ochranu klimatu se podepsalo 69 německých korporací, například pojišťovna Allianz.
Německo patrně povede levicový kabinet v čele se sociálním demokratem Olafem Scholzem.
4
Fotogalerie

Téměř sedmdesát velkých korporací podepsalo otevřený dopis adresovaný vznikající německé vládě. Výrobce sportovního oblečení Adidas, pojišťovna Allianz, e-commerce gigant Otto Group, řetězec drogerií Rossmann a řada dalších společností z různých odvětví v něm vyzývá zákonodárce ke zpřísnění klimatických cílů země. Čeští odborníci, které oslovil deník E15, vidí za jejich počínáním jen snahu se zviditelnit.   

„Nejméně sedmdesát procent elektrické spotřeby Německa musí do roku 2030 pokrývat obnovitelné zdroje energie,“ požadují podniky v dopise. To je dokonce o třicet procent více, než kolik po unijních státech chce v rámci klimatického balíčku Fit for 55 Evropská komise. 

Společnosti rovněž nabádají k rozšiřování větrných a solárních parků. Jejich počet by se měl do konce dekády ve spolkové republice ztrojnásobit. Zároveň žádají rychlejší konec uhelných elektráren. Ty mají být na základě současných plánů uzavřeny nejpozději v roce 2038. Podle signatářů výzvy by Německo mohlo skoncovat s uhlím „mnohem dříve“.    

Firmy se prý touto cestou snaží ovlivnit novou klimatickou politiku země od samého začátku. Jsou totiž přesvědčeny, že vznikající kabinet musí předložit podrobné návrhy na dosažení uhlíkové neutrality během prvních sto dní vlády. Očekávají od něj i klimaticky šetrnou reformu daňového systému.

„Budování klíčové infrastruktury a technologií nesmí zpomalovat dlouhá a těžkopádná plánování či schvalovací procesy,“ myslí si podniky. Německý týdeník Der Spiegel upozorňuje, že se jedná o dosud největší iniciativu ze strany soukromého sektoru na ochranu životního prostředí v dějinách země. K rychlému a efektivnímu přechodu na elektromobilitu německé politiky bezprostředně po volbách vyzval na Twitteru také šéf automobilky Volkswagen Herbert Diess

Snaží se zalíbit investorům

„Vnímám tyto kroky jako PR. Environmentální a sociální odpovědnost je dnes v kurzu, a tyto firmy si tak mohou u investorů šplhnout,“ domnívá se Tomáš Pfeiler, portfolio manažer v makléřské společnosti Cyrrus. Teoreticky podle něj může taková kampaň přinést hmatatelné finanční benefity ve formě levnějšího financování.

Stejný názor má i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Řada velkých výrobců spotřebního zboží vidí v apelu na přísnost šanci blýsknout se před zákazníky, z nichž se mnozí v zelených politikách zhlédli. Jiné firmy si možná jen spočítaly, že jsou na změnu lépe připraveny než konkurence, takže by při zpřísnění limitů mohly zvýšit svůj podíl na trhu,“ říká Sobíšek.  

Výzva německých podniků je každopádně důležitým vzkazem i pro jejich tuzemské partnery, kteří k zelené transformaci zastávají obecně vlažnější postoj. Ekonomové se však výrazných dopadů na české hospodářství neobávají. 

„Myslím, že v následujících letech se ukáže, že klimatické plány Evropské unie nejsou realistické. Už nyní se mezi liberálními komentátory začíná častěji skloňovat možnost využívat jádro jako přechodný zdroj – taková myšlenka byla ještě před pár měsíci kacířská,“ tvrdí Pfeiler. „Podniky by ale neměly sázet ani na to, že se celá zelená transformace zastaví,“ varuje Sobíšek. 

Německu povládne semafor

Vše nasvědčuje tomu, že v čele Německa v příštích čtyřech letech stane převážně levicová koalice semafor, tedy sociální demokraté (SPD) se stranou Zelených a liberální FDP. Úřad spolkového kancléře po Angele Merkelové (CDU) nejspíš převezme dosavadní ministr financí Olaf Scholz (SPD). Lídři zmiňovaných subjektů v těchto dnech vyjednávají o sestavení vlády.

Pokud rozhovory dopadnou úspěšně, dá se předpokládat, že zejména Zelení budou tlačit na zpřísnění klimatických cílů a na větší investice do zelené transformace ekonomiky. Naopak probyznysová FDP by měla jejich snahy v tomto ohledu mírnit. Zatím je ovšem velkou neznámou, zda se novou německou vládu podaří složit před světovým klimatickým summitem, který se koná od 1. do 12. listopadu v Glasgow.