Kyberútoky rostou exponenciálně. Každý půlrok se jejich počet zdvojnásobí

.

. Zdroj: E15/Midjourney

Za poslední rok došlo v Česku k dvojnásobnému nárůstu počtu kybernetických útoků. Na konci roku 2022 tak na každého uživatele směřovalo okolo 200 útoků měsíčně. Podle informací poskytnutých operátorem O2 lze očekávat, že na konci letošního prvního pololetí se jejich počet zvýší na 400 za měsíc. Napřesrok by to pak mohly být dokonce dva tisíce.

Jen vloni ochránila služba O2 Security své uživatele před více než 387 miliony bezpečnostními hrozbami. Nejvytíženějším měsícem se podle počtu bezpečnostních hrozeb stalo září, ve kterém služba zaznamenala víc než 97 milionů útoků, následoval říjen s 65 miliony útoků.

Exponenciální nárůst kybernetických útoků úzce souvisí se stále vyšším počtem zařízení, která jsou k internetu připojena. Logicky se tak otevírá kyberútočníkům mnohem širší pole působnosti. Týká se to zejména prvků tzv. chytrých domácností.

„Každý chytrý senzor v domácnosti, například chytrý termostat nebo kamera, představuje bezpečnostní riziko. Zejména pokud není správně nakonfigurován, nebo obsahuje technickou zranitelnost, díky které mohou hackeři ovládnout zařízení a následně celou domácí síť,“ popisuje bezpečnostní ředitel O2 Radek Šichtanc.

Jak se úspěšně bránit

Základem dobré ochrany před kyberútoky, je špičkové zabezpečení sítě. Například u operátora O2 takovou ochranu zajišťují datová centra a nonstop dohled, který 24 hodin denně 365 dní v roce monitoruje stav a provoz a v případě potřeby kdykoliv zasáhne. Dokáže tak síť a její uživatele před on-line hrozbami spolehlivě ochránit.

Běžným uživatelům O2 nabízí službu O2 Security pro mobilní internet i internet na doma. Díky tomu jsou v bezpečí všechna zařízení přihlášená k dané domácí wi-fi síti. Zabezpečit tak dokáže celý systém chytré domácnosti, tzn. televize, tablety, telefony, notebooky, ale i zvonky, světla, lednice, sekačky na trávu, pračky a zabezpečovací systémy. To vše můžou hackeři napadnout a zneužívat.

Zajímá vás, jak funguje ochrana O2 Security? Podívejte se na video.


Falešné ministerstvo nebo bitcoiny zdarma? Pozor na triky hackerů

Mediální pozornost vloni vyvolala falešná webová stránka, která se vydávala za oficiální stránku Ministerstva práce a sociálních věcí. Cíl útočníků byl jednoduchý – získat důvěrné přihlašovací údaje pod záminkou získání příspěvku na bydlení. Zájemci měli vyplnit celá jména, adresy, údaje z občanského průkazu, emailové adresy, příp. unikátní hesla či kódy. Odkaz na web byl rozesílán SMS zprávami a e-maily. Registrace podvodných stránek proběhla přes německého registrátora Key-Systems GmbH a podobných webů bylo zprovozněno více. Resort pak musel promptně kontaktovat Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a sdružení CZ.NIC s požadavkem na zrušení falešných stránek.

„Tyto podvody jsou dnes velmi časté a ukazují, jak důležitá je obezřetnost, když poskytujeme jakékoli citlivé údaje. Dále doporučuji být pod ochranou spolehlivého bezpečnostního produktu, který tyto podvodné stránky v počítači nebo telefonu dokáže poznat a zablokovat,“ radí Radek Šichtanc. 

Dalším mediálně známým případem byl pak web s nabídkou kryptoměny bitcoin zdarma. Jednalo se o podvod, který byl zejména v Česku masivně šířený po řetězových SMS zprávách, emailech a chatových zprávách. Stránka se dokonce zaštiťovala Elonem Muskem. Odkaz byl pak doprovázen textem, který lákal na obrovské bohatství a investici století.

Kliknutím na stránku se ale oběť nedočkala bitcoinů, ale stala se cílem útočníků. Webová stránka šířila vir, který kradl citlivé informace, a instalovala další formy škodlivých programů s dalekosáhlými důsledky. Jednalo se ale jen o jednu z mnoha internetových hrozeb s tématikou kryptoměn.