Brusel navrhuje zmrazit aktiva ruské centrální banky a vyloučit vybrané banky ze systému SWIFT

Globální zprostředkovatel a vykonavatel finančních transakcí v mezinárodnímu platebnímu styku SWIFT

Globální zprostředkovatel a vykonavatel finančních transakcí v mezinárodnímu platebnímu styku SWIFT Zdroj: Reuters

Evropská komise (EK) navrhne lídrům členských zemí Evropské unie vyřadit určitý počet ruských bank z globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce. Oznámila to předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Komise zároveň navrhuje zmrazení aktiv ruské centrální banky.

„Zavazujeme se zajistit, že vybrané ruské banky budou odstraněny z komunikačního systému SWIFT. To zajistí, že tyto banky budou odpojeny od mezinárodního finančního systému, což zasáhne jejich schopnost operovat globálně," píše se ve společném prohlášení Evropské komise, Německa, Francie, Itálie, Británie, Kanady a Spojených států.

Na tvrdší postup proti Rusku kývlo po dnech odmítání Německo. Souhlas s omezením ruského přístupu k systému pro zpracování mezinárodních plateb SWIFT oznámila ve společném prohlášení ministerstva zahraničí a hospodářství. Požadují ale takové omezení ruského přístupu, které „zasáhne jen ty pravé“. „Potřebujeme zacílené a funkční omezení SWIFTu,“ uvádí se v prohlášení.

Ztráta přístupu k financím v zahraničí by ruskou centrální banku ochromila, protože banka se snaží podpořit rubl na devizovém trhu prodejem tvrdé měny. Přímé intervence, které byly oznámeny tento týden, když Putin nařídil armádě zaútočit na Ukrajinu, znamenají první zásah ruské centrální banky na trhu od roku 2014.

„Sankce vůči ruské centrální bance by pravděpodobně mohly mít dramatický dopad na ruskou ekonomiku a její bankovní systém, podobný tomu, co jsme viděli v roce 1991,“ uvedla zástupkyně hlavního ekonoma Institutu pro mezinárodní finance (IIF) Elina Ribakovová. „Pravděpodobně by to vedlo k masivnímu výběru peněz z bank a k dolarizaci, prudkému výprodeji a odčerpávání rezerv - a možná k úplnému zhroucení ruského finančního systému.“

Ruská centrální banka má zhruba 22 procent svých zásob ve zlatě, které většinou drží v Rusku, aby byly mimo dosah západních sankcí. Zhruba 13 procent zásob banky je v čínských jüanech. Podle analytika banky Credit Suisse Group Zoltana Pozsara má Rusko v zahraničních měnách mimo domovinu stále asi 300 miliard dolarů. Dost na to, aby to v případě sankcí narušilo peněžní trhy.

Systém SWIFT vznikl v roce 1973 a má centrálu v Belgii. Je považován za jakousi kostru pro bezproblémové mezinárodní platby a spojuje na 11 tisíc bank. Na systém dohlíží belgická centrální banka ve spolupráci s centrálními bankami v USA či Británii.