Ukrajinci stále čekají na slíbené miliardy z prodeje fotbalové Chelsea

Peníze z prodeje fotbalového klubu Chelsea měly jít na humanitární účely.

Peníze z prodeje fotbalového klubu Chelsea měly jít na humanitární účely. Zdroj: Andrew via Wikimedia Commons

Ruský miliardář Roman Abramovič byl loni kvůli sankcím nucen Chelsea prodat.
2
Fotogalerie

Sankcionovaný ruský oligarcha Roman Abramovič byl po zahájení ruské invaze na Ukrajinu nucen prodat svůj anglický fotbalový velkoklub Chelsea konsorciu vedenému americkým investorem Toddem Boehlym. Britské úřady následně rozhodly, že veškeré finanční prostředky z miliardové transakce budou použity na humanitární účely v napadené zemi. Téměř rok od prodeje klubu však na Ukrajinu stále nedorazila ani pence, podotýká agentura Bloomberg.

Chelsea změnila vlastníka po devatenácti letech loni v květnu. Američtí investoři za londýnský tým zaplatili dvě a půl miliardy liber, tedy zhruba 67 miliard korun, což byla nejvyšší vynaložená suma za sportovní klub v historii. Peníze byly uloženy na Abramovičův zmrazený účet v britské bance a posléze měly být prostřednictvím nově založené nadace věnovány na pomoc ukrajinským válečným uprchlíkům. To se nicméně dosud nestalo.

„Zpoždění zavinily komplikované politické schvalovací procesy mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií a také v rámci samotné Británie,“ řekl Bloombergu designovaný ředitel nové nadace a bývalý šéf britské pobočky UNICEF Mike Penrose. Podle něj jsou prostředky stále na Abramovičově účtu. Britské ministerstvo zahraničí zprávu nekomentovalo.

Ruští oligarchové: Kdo má k Putinovi nejblíže?

Video placeholde
Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže? • Videohub

Penrose také tvrdí, že už společně se svým týmem vyřídil veškeré byrokratické náležitosti ke zřízení nadace a vybral vhodné kandidáty do jejího sedmičlenného vedení. Do funkce předsedy organizace navrhl norského diplomata a lidskoprávního aktivistu Jana Egelanda. Britská vláda projekt podpořila 200 tisíci liber ze státního rozpočtu.

Kdy nadace obdrží slíbené miliardy z prodeje Chelsea, ovšem zůstává nejasné. „Je ještě potřeba překonat několik překážek, než Ukrajina uvidí jakékoli peníze,“ řekl jiný zdroj Bloombergu obeznámený se situací, který si nepřál být jmenován.  

Agentura dále upozorňuje, že jakékoliv nakládání se sankcionovanými aktivy je z právního hlediska velmi složité a Velká Británie s Evropskou unií v těchto dnech prozkoumávají možnosti, jak legálně vyvlastnit zabavené majetky ruských miliardářů. Výtěžek z jejich prodeje chtějí státy využít na poválečnou rekonstrukci Ukrajiny.

Abramovič, který disponuje jměním v hodnotě kolem sedmi a půl miliardy dolarů (161 miliard korun), je kontroverzní postavou v rusko-ukrajinském konfliktu. Ačkoli má tento podnikatel úzké vazby na ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho jméno bylo kvůli tomu brzy po vypuknutí války zařazeno v Londýně a v Bruselu na sankční listinu, sám navrhl, aby byl výtěžek z prodeje fotbalového klubu darován Ukrajincům. Podle některých zdrojů se dokonce neoficiálně účastnil loňských mírových rozhovorů mezi Moskvou a Kyjevem.   

O nákup Chelsea, jejíž barvy mnoho let hájil například legendární český brankář Petr Čech, se loni zajímala řada prominentních osobností ze světa sportu a byznysu, včetně britského miliardáře Jima Ratcliffa. Ten momentálně usiluje o převzetí Manchesteru United.