Vakuová bomba: Nejsilnější nejaderná zbraň světa, kterou Rusové údajně použili na Ukrajině

Vakuová bomba ve městě Ochtyrka

Vakuová bomba ve městě Ochtyrka Zdroj: reprofoto Twitter

TOS-1
TOS-1
Do obrany Ukrajiny se zapojují i civilisté, armáda jim rozdává zbraně.
Do obrany Ukrajiny se zapojují i civilisté, armáda jim rozdává zbraně.
Do obrany Ukrajiny se zapojují i civilisté, armáda jim rozdává zbraně.
20
Fotogalerie

Ruská armáda použila na severovýchodě Ukrajiny údajně opakovaně vakuové bomby. Ty shodila na město Ochtyrka se zhruba 50 tisíci obyvateli. Uvedl to tamní starosta Pavlo Kuzmenko. Vakuové bomby jsou zakázané ženevskou konvencí. Rusové při bombardování zvolili za cíl sklad ropných paliv, který vyhodili do povětří. 

Vakuová bomba má mnoho názvů. Zbraň se podle principu fungování nazývá termobarická, objemově detonující, aerosolová, palivo-vzduchová, palivo-vzdušná, objemově detonující.

Vakuová (termobarická) bomba je obecně považována za nejsilnější nejadernou zbraň na světě.

Bomba s extrémně ničivou silou

Zbraň využívá exploze k vymrštění hořících pevných částeček do okolí. To je zajištěno smícháním samotných palivových částeček s klasickou výbušninou, popřípadě kontejner s prachovými částečkami obklopuje klasickou nálož. U jiné varianty jádro tvoří klasická výbušnina s menším množstvím hořlavého prachu a venkovní nálož obsahuje větší množství hořlavého prachu. V první fázi výbuchu se otevře ve stanovené výšce kontejner a vypustí palivový mrak, jenž se smísí s kyslíkem. Druhá nálož zapálí mrak, který může následně pohltit objekty či budovy.

Sestřih záběrů z války na Ukrajině k 28.2.2022

Video placeholde
• Twitter

Bomba má mnohem větší devastující sílu oproti klasické výbušnině. V uzavřených prostorách může mít až dvojnásobnou účinnost. V místě exploze zraňuje vše živé, má velký destruktivní účinek. Koho nezabije tlaková vlna a žár výbuchu, ten zahyne či je zraněn padajícími troskami. Bomby také vysávají vzduch z budov a způsobují jejich zřícení, mohou působit i udušení osob v objektu, popř. jeskyni. Zbraň je velmi účinná při útocích na bunkry a podzemní kryty.

V roce 2007 napsaly světové agentury, že Rusko úspěšně otestovalo vakuovou bombu, jejíž síla je srovnatelná s jadernou pumou. Z letadla vypouštěná vakuová bomba je satelitně naváděná. Ruská verze bomby přezdívaná „otec všech bomb“ obsahuje méně výbušnin než americká, zvaná „matka všech bomb“, ale čtyřikrát přesahuje její ničivou sílu. Rovněž v epicentru výbuchu vytváří teplotu dvakrát vyšší.

„Testy ukázaly, že nové zbraně jsou srovnatelné s jadernou bombou co do účinnosti i schopnosti,“ prohlásil v roce 2017 zástupce náčelníka generálního štábu ruské armády Alexandr Rukšin v televizním vysílání. „Zároveň chci zdůraznit, že tato zbraň nekontaminuje prostředí na rozdíl od jaderné bomby,“ dodal.

Používali je i Američané ve Vietnamu

Vakuové bomby vyvinuli už za druhé světové války v Německu, inspirací byly důlní výbuchy směsi uhelného prachu a vzduchu. Po válce ve vývoji pokračovaly USA i Sovětský svaz. Experimentovalo se s různými plyny, vytvářely se směsi s průmyslovými trhavinami, hliníkovým prachem a různými palivy.

Podle dostupných informací bombu poprvé použily Američané ve Vietnamu. Obdobné zbraně nasadila sovětská armáda v 80. letech během své afghánské invaze, později se spekulovalo o jejich použití ruskou armádou v Čečensku a Dagestánu i dalších místech. V březnu 2002 Američané použili dvě vysoce přesné a mohutné termobarické bomby o hmotnosti bezmála jedné tuny ve východním Afghánistánu proti bojovníkům hnutí Tálibán a teroristické organizace Al-Káida; byly svrženy k ústí jeskynních komplexů v horách a údajně zabily 90 lidí. Tyto „jeskynní“ bomby naváděné laserem jsou konstruovány tak, aby po mohutné explozi silný žár odčerpal vzduch z uzavřených podzemních prostor.