Zelenskyj se setkal s Bidenem, vystoupil v Kongresu. Odváží si příslib dodání systému Patriot

Ukrajinský prezident Zelenskyj se ve Washingtonu sešel s americkým prezidentem Joem Bidenem

Ukrajinský prezident Zelenskyj se ve Washingtonu sešel s americkým prezidentem Joem Bidenem Zdroj: Reuters

Ukrajinský prezident Zelenskyj se ve Washingtonu sešel s americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho manželkou Jill
Systém Patriot chrání například letiště v polském Řešově, přes které putuje značná část zahraniční pomoci pro Ukrajinu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během vystoupení v Kongresu USA
4
Fotogalerie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil do Washingtonu a setkal se s americkým prezidentem Joem Bidenem. Následně také vystoupil v Kongresu. Jde o první zahraniční cestu ukrajinského prezidenta od únorového vpádu ruských sil do jeho vlasti. Bílý dům ve středu přislíbil poslat Kyjevu systém protivzdušné obrany Patriot.

Americká finanční pomoc Ukrajině není charita, ale investice do globální bezpečnosti a demokracie, řekl Zelenskyj v Kongresu. „Vyhrajeme, protože jsme jednotní. Ukrajina, Spojené státy a celá svobodný svět,“ dodal.

Zelenskyj žertoval, že ukrajinští vojáci umí ovládat nejen americké raketové systémy, ale i letadla. Řekl, že Rusko chce napadnout i dalšísvé sousedy. „Je jen otázkou času, kdy zaútočí na vaše další spojence, pokud je nezastavíme hned,“ prohlásil ukrajinský prezident v Kongresu.

Zelenskyj předtím hovořil se svým americkým protějškem v Oválné pracovně v Bílém domě. „V první řadě vám děkuji,“ řekl ukrajinský prezident svému americkému protějšku. „Je pro mě velkou ctí, že tady mohu být,“ dodal a za podporu také „od srdce“ poděkoval obyčejným Američanům. Poté Bidenovi předal medaili, kterou americkému prezidentovi z fronty spolu s osobním dopisem poslal jeden z ukrajinských bojovníků. Ukrajinský prezident k tomu podotkl, že jej „statečný voják“ požádal, aby vyznamenání předal „statečnému prezidentovi“. „Nezasloužím si to, ale velmi si toho cením,“ odpověděl Biden.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během vystoupení v Kongresu USAUkrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během vystoupení v Kongresu USA|Reuters

Ukrajinský prezident vyjel ze země v horké fázi války, kdy čelí tvrdým ruským raketovým a dronovým útokům zaměřeným na civilisty a kritickou energetickou infrastrukturu. Obyvatelé země se tak v nejchladnějším období roku potýkají s výpadky elektřiny a dodávek vody a tepla. Kyjev proto apeluje na Západ, aby mu dodal především vyspělé systémy schopné chránit infrastrukturu před údery ze vzduchu.

Ukrajinci se vycvičí na Patrioty ve třetí zemi

„Tento týden je pro Ukrajinu nesmírně důležitý, abychom zvládli zimu a příští rok,“ prohlásil Zelenskyj s tím, že Kyjev udělá vše možné i nemožné, aby zajistil potřebné vojenské vybavení.

Patriot bude nejpokročilejším systémem protivzdušné obrany, který Kyjev od počátku války získal. O ukrajinském zájmu o něj se hovoří už dlouho. Patriotů však není dostatek, jelikož je po nich nejen v souvislosti s ruskou hrozbou velká poptávka v NATO a u dalších amerických spojenců. Není jasné, za jak dlouho by mohl Pentagon Kyjevu tento mobilní raketový systém poskytnout.

Systém Patriot chrání například letiště v polském Řešově, přes které putuje značná část zahraniční pomoci pro UkrajinuSystém Patriot chrání například letiště v polském Řešově, přes které putuje značná část zahraniční pomoci pro Ukrajinu|Reuters

USA prý dají ukrajinským silám výcvik v ovládání systému ve třetí zemi. „Bude to nějakou dobu trvat,“ připustil Bílý dům ve svém prohlášení. Jednou z logických možností místa výcviku by mohlo být Polsko, významný spojenec Kyjeva a země, kam Spojené státy hned v březnu přesunuly dvě baterie systému. Patrioty ale střeží například také Slovensko.

Moskva varovala Washington před dodávkou

Patriot poskytuje ochranu nejen proti raketám, ale také proti letadlům a větším bezpilotním letounům. Není však účinný proti nízko letícím a malým dronům. Jeho radar může sledovat až padesát cílů a zasáhnout pět z nich najednou. V závislosti na používané verzi mohou střely dosáhnout výšky přes dva tisíce metrů a zneškodnit cíle vzdálené až 160 kilometrů. Každá jednotka potřebuje k provozu několik desítek vojáků.

Dodání Patriotu bude i politickým signálem přetrvávající podpory Kyjeva v době, kdy panují obavy, zda zima a energetické potíže nezlomí západní odhodlání. Moskva varovala Bílý dům, aby systém na Ukrajinu neposílala, jinak se stane  legitimním a prioritním cílem ruských sil.

Zelenskyj ve Washingtonu mimo jiné potřeboval přesvědčit americké zákonodárce, aby pokračovali v podpoře Ukrajiny i poté, co v lednu ovládnou Sněmovnu reprezentantů republikáni. Jejich představitelé už ohlásili, že Bidenovu pomoc podrobí pečlivějšímu zkoumání. Předpokládaný budoucí šéf sněmovny Kevin McCarthy řekl, že Ukrajina již nebude od USA dostávat bianco šek.

Republikáni mohou pomoc přiškrtit

A kupříkladu republikánka Marjorie Taylorová Greeneová z Georgie se vyjádřila velmi tvrdě k samotné cestě Zelenského. „Samozřejmě, že stínový prezident musí přijít do Kongresu a vysvětlit, proč potřebuje miliardy dolarů amerických daňových poplatníků pro 51. stát, Ukrajinu,“ napsala na Twitteru.

Na druhé straně republikánský lídr v Senátu Mitch McConnell souhlasí s pokračováním podpory. „Máme povinnost pomáhat lidem bránit se a bojovat za vlastní svobodu,“ pravil v úterý.

Spojené státy Ukrajině dosud poskytly větší vojenskou pomoc než kterákoli jiná země. Od ledna podle Kielského ústavu pro světovou ekonomiku za tímto účelem přislíbily zbraně a vybavení za téměř 23 miliard eur. Na druhém místě je Británie s více než čtyřmi miliardami. Následuje Německo se 2,3 miliardy a 1,8 miliardy eur vydalo Polsko. Zelenskyj přitom tvrdí, že měsíčně obrana Ukrajiny vyjde na pět miliard dolarů.

Kongres by měl navíc tento týden v rámci balíku v hodnotě 1,7 bilionu dolarů schválit obří nouzovou injekci pro Ukrajinu ve výši 45 miliard. Část z peněz má být využita i na posílení obrany amerických spojenců na východě NATO. Další finance poplynou na udržení ukrajinského hospodářství v chodu, zajištění dodávek energií a pomoc uprchlíkům. Pokud zákonodárci balík skutečně odhlasují, vyšplhá se celková americká pomoc Ukrajině na sto miliard dolarů, konstatoval deník The New York Times.

Populární systém Patriot

Patriot je taktický mobilní raketový systém, který začala vyvíjet americká společnost Raython počátkem 60. let a od roku 1984 je ve výzbroji armády Spojených států. Osvědčil se tak například ve válce v Perském zálivu.

Skládá se ze tří částí – první je radarová stanice, která odhaluje cíle a pomáhá na ně navádět střely. Může jich sledovat až padesátku ve zhruba stokilometrovém dosahu.

Další částí je kontrolní a řídící stanice, která vyhodnocuje hrozby, vypočítává dráhu protiraket a řídí palbu. Komunikuje také s dalšími odpalovacími stanovišti dalších baterií.

Třetí součást systému tvoří baterie, která má obvykle šest až osm odpalovacích zařízení. Každé nese čtyři nebo šest střel.

K obsluze systému je třeba až devadesát vojáků. Rychlost reakce systému na vzdušné cíle je osm až patnáct sekund. Systém používá kromě USA řada dalších států. Mimo jiné Tchaj-wan, Egypt, Německo, Řecko, Izrael či Saúdská Arábie.