Každá třetí hospoda už neotevře. Nevíme nic, říká v pořadu Dáme to šéfkuchař Punčochář

Video placeholde

Propouštěla skoro každá restaurace. A přehazování nákladů na nájem z provozovatele restaurace na pronajímatele prostor, pokud jím není stát, není řešení. To jsou některé z výroků, které padly v dalším díle diskuzního pořadu „Dáme to“, tentokrát zaměřeném na vliv pandemie Covid-19 na gastronomii.

Pohostinský a restaurační byznys patří k těm, které jsou současnými omezeními nejvíce zasaženy. Restaurace bylo nutné z nařízení vlády zavřít prakticky ze dne na den bez předchozího varování. „Skladové zásoby jsme samozřejmě měli na několik dní dopředu a nejsou v tom malé částky. Spousta toho šla do koše,“ řekl v pořadu šéfkuchař a restauratér Jan Punčochář. 

Současně poznamenal, že ani nynější situace není pro provozovatele restaurací a hospod o mnoho přehlednější. „Víme, že můžeme 11. května otevřít zahrádku, ale jinak nevíme vůbec nic. Nevíme, jestli můžeme použít toalety, jestli můžeme obsluhovat, jestli budeme moct podávat alkoholické nápoje, do kolika máme mít otevřeno ani jaká může být kapacita té zahrádky,“ říká Punčochář známý například svou populární restaurací U Matěje, kterou otevřel teprve loni na podzim. 

Příliš prý situaci provozovatelům restaurací, ale i hotelů nebo penzionů, neusnadňuje ani program COVID na podporu podnikání. „COVID, jak první, tak druhý, je ze strany podnikatelů jeden z nejhůře hodnocených programů co se týká administrativní náročnosti, komunikace s úřadem nebo alokace. Podnikateli jsou hodnoceny tak, že se nepovedly, “ řekla v pořadu Karina Kubelková z Hospodářské komory ČR. A dodala: „Dokážu si  představit spoustu jiných, aktivnějších cest, jak podnikatelům pomoci. Například kroky k tomu, aby došlo k co nejrychlejšímu otevření provozoven, samozřejmě za zachování bezpečnostních pravidel. A samozřejmě nahrazení vzniklých škod.“

Pro gastronomii to suma sumárum znamená, že mnoho provozů svého podnikání nechá. Odhady, jak velkého počtu restaurací a hospod se to dotkne, se různí. Může jít o jednotky tisíc, může jich být ale mnohem více. Krize se pak na obor nejspíš podepíše postupně s tím, jak se bude v očekávané ekonomické krizi snižovat ochota lidí utrácet. Podstatné bude také oživení turismu. „Nelze předpokládat, že zahraniční poptávka v tuzemském pohostinství se dostane na úroveň roku 2019 dříve než v roce 2023,“ napsal ve svém komentáři k tomuto tématu ekonom Lukáš Kovanda. 

Moderátorem a průvodcem pořadu Dáme to je ekonom Dominik Stroukal. Diskuzní pořad je součástí speciálu KoronaHelpdesk E15, který má ambici radit a pomáhat občanům a firmám v současné složité době a být místem, kde čtenáři najdou aktuální koronavirové zpravodajství s ekonomickými souvislostmi.