Co vám (ne)uteklo: Pohlreichovi chybí lidi, Česko je rájem investorských pastí, Vítek narazil v Itálii

Video placeholde
Co vám (ne)uteklo: Pohlreichovi chybí lidi
Vítek pozastavil expanzi v Itálii. Nevyšel mu ani plán na výstavbu stadionu AS Řím
Příměří s Rusy teď nemá smysl. Putin je stejný jako Hitler, říká podnikatel Fiala
4
Fotogalerie

I já mám problém sehnat lidi, práce vyšla z módy, říká Zdeněk Pohlreich. Úspory v trapu. Česko se stává rájem investorských pastí, lidé v nich hledají lék na inflaci. Realitní podnikatel Radovan Vítek pozastavil expanzi v Itálii, nevyšel mu ani plán na výstavbu stadionu AS Řím. Investiční závody do baterek Česko míjejí, na gigatovárny přitom sázejí VW, Tesla i Číňané.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

I já mám problém sehnat lidi. Práce vyšla z módy, říká Zdeněk Pohlreich

Se sháněním zaměstnanců už mají problémy i velmi známé tváře, na jejichž inzeráty dříve odpovídalo velké množství zájemců. Doba se ovšem změnila. „Jméno už dnes nikoho nezajímá. Lidé mají jasné parametry, podle kterých si práci vybírají,“ říká Zdeněk Pohlreich, který vlastní známý pražský podnik Café Imperial. Také upozorňuje na to, že české restaurace jsou oproti zahraničí stále velmi levné i přesto, že tuzemští restauratéři platí za suroviny i práci stejně jako jejich zahraniční kolegové.

Příměří s Rusy teď nemá smysl. Putin je stejný jako Hitler, říká podnikatel Fiala

Kvůli válce přišel o desítky milionů dolarů. Jeho zaměstnanci jen se štěstím přežili masakr v Buči. Nejbohatší Čech na Ukrajině Tomáš Fiala se přesto nechystá nikam utíkat. „Svůj byznys jsem budoval od nuly 25 let. Myslím, že by byla škoda to teď pustit,“ říká šéf investiční společnosti Dragon Capital. V rozhovoru s deníkem E15 popisuje život v rozvrácené zemi a jak se jí snaží pomoci porazit Rusko.

Úspory v trapu. Česko je rájem investorských pastí, lidé v nich hledají lék na inflaci

V Česku fungují novodobí šmejdi podnikající v investicích. Domácí trh jim skýtá hned několik příležitostí, které legislativci i regulátoři jednoduše neřeší. A to přes fakt, že se v těchto sférách mohou točit i desítky miliard korun. Kolik přesně, nikdo neví, informace o nich totiž nejsou dostupné. O čem je řeč? O miliardách úspor, které tuzemští drobní investoři lijí do potenciálních pastí na peníze, ať už jde o půjčky troufalým podnikatelům bez byznys plánu, vklady u samozvaných správců pofiderních kvazifondů, či o investice do vzdušných zámků obchodníků s nestoudně bohatou fantazií.

Vítek pozastavil expanzi v Itálii. Nevyšel mu ani plán na výstavbu stadionu AS Řím

Válka na Ukrajině přistřihla křídla italskému tažení miliardáře Radovana Vítka. Další ranou jeho tamním podnikatelským záměrům je čerstvé rozhodnutí římské radnice postavit dlouho plánovaný nový stadion fotbalového klubu AS Řím na pozemcích města, nikoli v jednom z brownfieldů, které Vítkova skupina CPI PG v italské metropoli vlastní.

Investiční závody do baterek Česko míjejí. Na gigatovárny sázejí VW, Tesla i Číňané

Evropská mapa masivních investic do výroby baterií se zahušťuje. Značného potenciálu, který s sebou přináší přechod od výroby automobilů poháněných spalovacími motory k vozům s elektromotory, hodlají využít jak tradiční asijští producenti baterií, tak nováčci v byznysu, mezi něž se řadí takový kolos, jakým je koncern Volkswagen. Zatímco řada evropských zemí v čele s Maďarskem již přilákala v některých případech bezprecedentně objemné balíky peněz z kapes zahraničních investorů do takzvaných gigafactories, Česko, pro jehož ekonomiku je úspěšná transformace autoprůmyslu k elektřině velmi důležitá, zatím zůstává v nejistotě.

Plastikář Bochenek udělal další zářez v autoprůmyslu. Koupil lanškrounský Forez

BR Group ostravského podnikatele Rudolfa Bochenka pokračuje v rychlém akvizičním tempu. Po nákupu plastikářských společností IPG Plasty v roce 2020 a Montix v roce 2021 letos rozšiřuje svou skupinu výrobních firem o další, zatím největší společnost, lisovnu plastů a kovů Forez z Lanškrouna. Výši transakce firmy nekomentovaly.

Ondřej Malý: Stát by neměl přispívat na hypotéky. Vlastní bydlení je nejlepší investice

V době, kdy rostou náklady na bydlení od tepla přes energii po nájemné, je bezpochyby vhodné zvyšovat částky příspěvků na bydlení, zjednodušit čerpání a rozšířit skupinu příjemců. Nápad některých členů vlády, že by se mělo lidem přispívat i na splátky hypoték, které rostou kvůli zvyšujícím se úrokovým sazbám, je ale nesmyslný a veskrze špatný.

Rusové za Škodu JS dostali 1,6 miliardy korun. Ještě loni chtěli čtyřnásobek

Plzeňská Škoda JS, klíčová firma nejen pro tuzemský jaderný průmysl, vyšla společnost ČEZ na 1,6 miliardy korun. Převzít nad ní kontrolu by tuzemská energetická skupina mohla už tento týden. Výši transakce zveřejnil ČEZ ve své čtvrtletní účetní závěrce.

Drahé energie nutí výrobce stavebnin zdražovat. Ztratíme konkurenceschopnost, obávají se

Přestože poslední týdny přinesly kýženou stabilizaci cen stavebních materiálů, ocel a polystyren dokonce mírně zlevnily, výrobci optimismem vzhledem k budoucímu vývoji nehýří. Další zdražování energií bude znamenat i nutné zdražení materiálů. To už ale může ohrozit konkurenceschopnost českých výrobců ve srovnání se sousedními zeměmi.