Co vám (ne)uteklo: Xixoio budí pochyby, důchody vzrostou, ČNB omezuje hypotéky...

Video placeholde

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

>>> Přechod k elektromobilitě drhne <<<

Baterie do elektromobilů mohou být pro automobilové odvětví stejně rizikové jako čipy. Odborníci varují, že sice vznikají obrovské kapacity na výrobu akumulátorů, ale tomu neodpovídají možnosti dodávky materiálů. V následujících letech se tak producenti budou potýkat s nedostatkem kovů, jako jsou kobalt, nikl či lithium. To může zbrzdit velkolepé záměry automobilek na přechod k elektromobilům i zelené plány Bruselu.

>>> Projekt Xixoio budí pochyby <<<

Blockchainový projekt Xixoio, který se v posledních týdnech výrazně mediálně zviditelňuje reklamou na zpravodajských webech, sociálních sítích či v televizi, budí údiv a pochybnosti u expertů na finanční trh. V souvislosti s firmou, v jejímž čele stojí podnikatel Richard Watzke, padají slova jako švindl, podvod nebo Ponziho schéma. Watzke tvrdí, že je vše v naprostém pořádku. Často se přitom zaštiťuje osobnostmi, které se mu podařilo dostat do dozorčí rady své firmy. Zmiňuje napřklad bývalou ministryni informatiky Danu Bérovou či předseda představenstva PPF Group Aleše Minxe. Jak se ale deník E15 dozvěděl, právě Minx ze statutárního orgánu Xixoio odchází.

>>> Přes milion seniorů si valorizací polepší až o 700 korun. Některé důchody vzrostou o tisícikorunu <<<

Zhruba polovina lidí na starobní penzi dostane napřesrok přidáno hned dvakrát v řádu vyšších stovek korun. Týká se to těch, kterým stát posílá v rozmezí od 14 do 18 tisíc měsíčně. Důchodci pobírající více si v první i druhé fázi polepší o tisícikorunu. U zbývajících se bude valorizace pohybovat od dvou do čtyř set korun. Důvodem je rostoucí inflace.

>>> Rekordně drahé přepravy. Na lodích či ve vlacích není místo a ceny dál rostou <<<

Do Štědrého dne zbývá přesně měsíc, a proto přepravní a logistické firmy naplno rozvíjejí vánoční manévry. Zatímco loni kolující zásilky charakterizoval rekordní objem, letos to bude rekordní cena. E-shopy poháněná poptávka po přepravních kapacitách výrazně převyšuje dostupný prostor pro balíky na lodích, v letadlech, vlacích či kamionech. V kombinaci s rostoucími cenami pohonných hmot a nedostatkem personálu si konečný spotřebitel připlatí i desítky procent.

>>> Češi stále raději koupí byt než akcie <<<

Tuzemské domácnosti se stále lépe orientují ve světě investic na finančních trzích, ale zároveň se často vydávají z extrému do extrému. Zaznělo to ve středu na konferenci Investice, kterou pořádal mediální dům Czech News Center spolu s ekonomickým deníkem E15. „Češi jsou čím dál zkušenější investoři. Zvykli si na výkyvy na trzích a pochopili, že nemají na investice sahat v době poklesů,“ uvedla ředitelka Asociace pro kapitálový trh Jana Brodani. I díky větším zkušenostem si Češi podle názoru šéfky asociace stále více troufají na přímé burzovní investice do akcií.

>>> Brněnští vývojáři čipů těží z bojů USA a Číny <<<

Brněnské společnosti Codasip se daří využívat napjatých vztahů mezi Spojenými státy a Čínou. Firmám z obou velmocí prodává procesorová jádra a software pro návrh čipů. USA na řadu čínských společností uvalily čipová embarga, ty se proto snaží zajistit přísun jinde. Američané zase hledají důvěryhodné dodavatele. “Problematická situace mezi dvěma mocnostmi nám pomohla,” sdělil deníku E15 výkonný ředitel Codasipu Karel Masařík.

>>> Marihuaně se zelení, ale investice do konopí je vysoce riziková <<<

Trh s marihuanou má za sebou průlomový rok. Populární droga se letos dočkala legalizace hned v několika zemích a do podnikání s konopnými produkty se začínají pouštět i některé světoznámé značky. Akcie firem obchodujících s marihuanou se přesto v posledních dnech propadly na nejnižší hodnoty za dvanáct měsíců a odborníci oslovení deníkem E15 investice do nich také spíše nedoporučují.

>>> Cena betonu vzroste v příštím roce až o pětinu. Prodraží se bytové domy i silnice <<<

Nová výstavba se v příštím roce opět prodraží. Nadále totiž strmě stoupají ceny komodit závislých na energiích. Mezi nimi i cement, který je základní surovinou pro výrobu betonu. Odborníci očekávají nárůst ceny až o pětinu. Mezi nimi i ředitel betonáren TBG-Metrostav Jakub Šimáček: „V roce 2022 očekáváme nárůst ceny betonu kolem patnácti procent. Na vině jsou nejen drahé suroviny, ale i cena energií a dopravy.“ Se zdražováním betonu počítá také divize inženýrského stavitelství společnosti Skanska, jejíž odhady jsou nicméně trochu příznivější. „Zatím pracujeme s předpokladem zvýšení ceny betonů kolem deseti procent,“ říká ředitel divize Inženýrského stavitelství Skanska Central Europe Aleš Krupka. 

>>> ČNB zpřísnila limity pro poskytování hypoték <<<

Česká národní banka dnes zpřísnila s platností od dubna 2022 limity pro poskytování hypoték. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) snížila na 80 procent z předchozích 90 procent. Zároveň obnovila další příjmové limity pro poskytování hypoték. Reaguje tak na rozvolnění úvěrových standardů ze strany části bankovního sektoru...