Cena betonu vzroste v příštím roce až o pětinu. Prodraží se bytové domy i silnice

Výstavba se v příštím roce opět prodraží.

Výstavba se v příštím roce opět prodraží. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Odborníci očekávají zdražení betonu mezi deseti a dvaceti procenty.
Odborníci očekávají zdražení betonu mezi deseti a dvaceti procenty.
Odborníci očekávají zdražení betonu mezi deseti a dvaceti procenty.
Odborníci očekávají zdražení betonu mezi deseti a dvaceti procenty.
Betonárna TBG METROSTAV
8
Fotogalerie

Nová výstavba se v příštím roce opět prodraží. Nadále totiž strmě stoupají ceny komodit závislých na energiích. Mezi nimi i cement, který je základní surovinou pro výrobu betonu. Odborníci očekávají nárůst ceny až o pětinu. 

Mezi nimi i ředitel betonáren TBG-Metrostav Jakub Šimáček: „V roce 2022 očekáváme nárůst ceny betonu kolem patnácti procent. Na vině jsou nejen drahé suroviny, ale i cena energií a dopravy.“ Se zdražováním betonu počítá také divize inženýrského stavitelství společnosti Skanska, jejíž odhady jsou nicméně trochu příznivější. „Zatím pracujeme s předpokladem zvýšení ceny betonů kolem deseti procent,“ říká ředitel divize Inženýrského stavitelství Skanska Central Europe Aleš Krupka. 

Zdražení se promítne do ceny všech staveb nejen v Česku, ale po celé Evropě. Podraží výstavba rezidenčních a komerčních objektů, u kterých se beton využívá nejen pro zakládání, ale stále častěji také pro výstavbu nosných konstrukcí. Výrazně větší vliv bude mít zdražení na stavby, na něž se využívá téměř výhradně pouze beton, tedy silnice, dálnice a další infrastrukturní stavby.

Kromě cementu, za jehož vyšší cenou stojí mimo drahých energií také stále rostoucí cena emisních povolenek, ovlivní cenu betonu i další komodity. Betonárny trápí dlouhodobý nedostatek výrobních i těžebních kapacit. „Neotvírají se nové pískovny a lomy. Ty, které jsou ještě v provozu, už nemají ložiska tak kvalitní a bohatá. Výsledkem je nedostatek kameniva na trhu a neustále se zvyšující cena,“ vysvětluje Jakub Šimáček.

Problém je také s dalšími přísadami, které jsou pro výrobu betonu nezbytné. Jejich nedostatek plyne z pozastavení výroby všech průmyslových odvětví, jejichž činnost je navíc celosvětově provázaná. Příkladem je nedostatečné množství a rostoucí cena popílku, který vzniká při spalování uhlí v tepelných elektrárnách. Ve směsi betonu ho může nahradit pouze cement, jehož výroba se v budoucnu bude postupně omezovat.

Beton prodraží i vysoká cena nákladní dopravy. V případě silniční dopravy jsou na vině nejen drahé pohonné hmoty, ale také nedostatek řidičů, se kterým bojuje většina dopravních společností. Relativně stabilní železniční doprava zase naráží na limity v kapacitě. „Doprava, a to jak surovin, ale i hotového betonu na stavby, zdražila řádově minimálně o deset procent,“ říká mluvčí Skupiny Metrostav Vojtěch Kostiha.

Firmy se nedostatek některých surovin snaží řešit hledáním alternativ. Společnost TBG-Metrostav například začala omezovat těžené suroviny a nahrazuje je stoprocentně recyklovaným kamenivem. „Cihelný recyklát, vzniklý z demolice starých objektů, je dobrou surovinou pro výrobu některých typů betonu. Nicméně rozhodně se nelze domnívat, že recyklované kamenivo zcela nahradí to těžené,“ říká Šimáček. Jeho využitelnost v budoucnu odhaduje na dvacet procent celkové produkce betonu.

Stavby se budou zdražovat i z dalších důvodů. „Covid svůj skutečný dopad bohužel pravděpodobně teprve předvede a už z jeho současného vlivu na poptávku, inflaci a na ceny vstupů nelze být velkými optimisty. Všichni také čekají na priority nové vlády ve vztahu k rozpočtu a investičním prioritám a třeba stavebnímu zákonu, otázkou je také vývoj a regulace trhu hypoték ze strany ČNB,“ okomentoval celkovou situaci na stavebním trhu prezident Skanska Central Europe Michal Jurka.

Odborníci se shodují, že nárůst cen bude pokračovat i u ostatních stavebních materiálů. V posledních dvou měsících sice došlo ke korekci cen některých izolantů, zastavil se také růst cen oceli a výztuží, přesto jsou vyhlídky pro příští rok znepokojivé. „Zdražení energií se do cen výrobků jistě přenese. Výrobci stavebních hmot a materiálů nebudou chtít zvýšené náklady platit ze svého,“ říká prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. Nadále se očekává meziroční nárůst cen mezi pěti a deseti procenty. 

„Rovněž náklady na pracovní sílu se výrazně zvyšují. Je čím dál obtížnější získat kvalitní lidi z trhu práce,“ vysvětluje komplikovanou situaci stavebních firem Vojtěch Kostiha. Problémem je také skutečnost, že uchazeči o práci mají často vyšší mzdová očekávání, než je platové ohodnocení stávajících zaměstnanců.

Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? Podívejte se na video

Video placeholde
• Videohub