Valorizace důchodů přijde i letos. Čínské elektromobily dobývají EU. Stát přispěje na okna

Video placeholde
  • Český T-Mobile se štěpí do dvou firem
  • Důchodci si polepší o dalších 700 korun, Stanjura musí nalézt peníze
  • Čínské elektromobily přicházejí do Evropské unie

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Miliardová finanční akrobacie: český T-Mobile se štěpí do dvou firem, vyčleňuje vysílače

Na tuzemském telekomunikačním trhu se rozjela transakce dotýkající se miliardových majetků. Zdejší pobočka operátora T-Mobile se dělí na dvě společnosti. Majitel v podobě Deutsche Telekomu založil podnik T-Mobile Infra CZ, do kterého z T-Mobilu přesouvá aktiva spojená s provozem mobilních sítí. Operátor následuje podobné dřívější kroky svých konkurentů, dělením už si prošly O2 i Vodafone.

Důchodci si polepší o dalších 700 korun, Stanjura musí nalézt peníze. Průměrná penze dosáhne 20 tisíc

Po dvou mimořádných valorizacích důchodů v loňském roce bude výjimečné zvyšování příjmů seniorů, invalidů či vdov a vdovců pokračovat i letos. Důvodem je nadále vysoká míra inflace. Šéf rezortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odhadl, že od června nebo července si penzisté v průměru polepší o dalších 700 korun. Průměrný důchod s takzvaným výchovným, který od ledna činí 19,5 tisíce korun, v létě dosáhne rekordní dvacetitisícové hranice.

Stát začne dotovat výměnu oken nebo zateplení střech. Dodavatelé registrují vyšší poptávku

Energetická krize se mění v obchodní příležitost i pro malé firmy. Vysoké faktury za energie donutily v posledních měsících Čechy zamyslet se nad svou spotřebou. Díky státním dotacím ze situace profitují zejména dodavatelé tepelných čerpadel a solárních panelů. Nyní se otevírá příležitost i pro firmy, které dodávají okna, dveře nebo zateplení. Příští týden totiž stát spustí příjem žádostí do zbrusu nového programu, kde mohou lidé získat až 150 tisíc korun na malá úsporná opatření v domácnostech.

Noční můra českého autoprůmyslu: čínské elektromobily přicházejí do EU, včetně výroby

Ne Tesla, ale čínský BYD. Tak kdysi zněla odpověď dnes již bývalého šéfa koncernu Volkswagen Herberta Diesse na otázku, která automobilka ho nejvíce děsí. Po letech se jeho obavy naplňují. BYD i další čínské automobilky vyrostly natolik, že jim už domácí, největší světový trh s automobily, nestačí. Pouštějí se tak do Evropy. Neomezují se přitom na export, ale postupně budují i výrobní kapacity. A pro český autoland představují hrozbu, shodují se insideři.

Třísetmiliardová propast. ČNB vyhlíží nejvyšší ztrátu v historii, guvernér chystá terapii

Ztráta, která nemá za dobu existence České republiky obdoby. K takové má za loňský rok našlápnuto Česká národní banka. Jak uvádějí její vlastní statistiky, těsně před Štědrým dnem svítila v účetní kolonce průběžného hospodaření centrální banky rudá číslovka označující ztrátu na pomezí 310 miliard korun. Tak hluboko pod nulu hospodaření centrální banky nepadlo doposud nikdy od rozdělení Československa. Důvodem je boj ČNB s inflací v kombinaci s tvrdou korunou i dědictvím éry devizových intervencí.