Frajerský kousek se nekoná. Babiš nebude kandidovat z posledního místa

Sněm ANO: Tiskovka nového obměněného vedení hnutí

Sněm ANO: Tiskovka nového obměněného vedení hnutí Zdroj: Foto Blesk - Robert Klejch

Andrej Babiš v dobré náladě sněmu hnutí ANO v únoru 2017
Sněm ANO: Andrej Babiš, Jaroslava Jermanová a Martin Stropnický
Andrej Babiš, sněm ANO
4
Fotogalerie

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš povede středočeské ANO do parlamentních voleb z prvního místa kandidátky, nikoli posledního, jak o tom hovořil v únoru. Rozhodl o tom dnes krajský sněm hnutí, když jako volebního lídra chtěly Babiše oblastní organizace uskupení. Předseda středočeské organizace ANO František Petrtýl dále řekl, že sněm dnes Babišovi vyslovil podporu ve sporu s ČSSD.

Premiér Bohuslav Sobotka podal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na Babišovu demisi. Tvrdí, že nevyjasněné podnikatelské aktivity ministra financí oslabují vládu. Zeman ale demisi zatím nepřijal, ačkoli byla datována k 9. květnu. "Sněm mu vyslovil podporu, že za ním stojíme v této složité politické situaci," uvedl na adresu Babiše Petrtýl.

Babiš na konci února ohlásil, že bude do Sněmovny kandidovat z posledního místa. "Oblastní organizace ho nanominovaly, aby byl lídrem naší kandidátky, dneska to krajský sněm odhlasoval," uvedl Petrtýl. Už dříve uvedl, že osobně by Babiše preferoval do čela kandidátky, protože když je to lídr strany, měl být lídrem i ve středních Čechách, kde bydlí.

Na druhé místo kandidátky zvolil sněm místopředsedkyni ANO a středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou. Stejně jako ostatní volební listiny hnutí bude i středočeskou ještě schvalovat republikové předsednictvo. Nedávná změna stanov hnutí přitom dává poslední slovo předsedovi.

V čele kandidátek ostatních stran budou ve středních Čechách za ČSSD předseda Sněmovny Jan Hamáček, za ODS krajský radní pro školství a poslanec Jan Skopeček, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nebo místopředseda STAN a hejtmančin náměstek Vít Rakušan, který má být lídrem společné kandidátky STAN a lidovců. Komunisté nasadí předsedu regionální organizace a poslance Stanislava Grospiče a piráti celostátního lídra Ivana Bartoše.

Andrej Babiš funkci ministra opustit nechce: