ANO ovládne Karlovy Vary. Do koalice jde s ODS a místními Karlovaráky

Karlovy Vary

Karlovy Vary Zdroj: Profimedia

Karlovy Vary
2
Fotogalerie

V Karlových Varech vznikla koalice vítězné ANO s Karlovaráky a ODS. V zastupitelstvu o 35 členech bude mít pohodlnou většinu 23 hlasů. Primátorkou bude Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Strany v pondělí podepsaly koaliční smlouvu.

Strany si také rozdělily jednotlivé oblasti. Pfeffer Ferklová bude z pozice primátorky dohlížet na městskou kasu. „Budu mít celé finance, takže investice a finance budou pode mnou. Pak budu mít pod sebou městskou policii a oblast lázeňství a cestovního ruchu, na kterou bych se chtěla velmi zaměřit,“ řekla Pfeffer Ferklová.

ANO bude mít v devítičlenné radě pět křesel, Karlovaráci budou v radě tři a ODS bude zastoupena jedním radním. ANO bude mít kromě primátora ještě jednoho náměstka. Po jednom náměstkovi budou mít i Karlovaráci a ODS. Navíc budou ještě dva uvolnění radní, jeden z ANO a druhý za Karlovaráky.

Podle Pfeffer Ferklové se zvýší počet výborů zastupitelstva o dva na celkových pět. Přibude výbor pro životní prostředí a čistotu města a výbor pro sociální věci a seniory. Ačkoli koaliční smlouva obsahuje některé priority nového vedení města, kompletní programové prohlášení chce mít nová koalice do 100 dní.

Podle nové primátorky by se nové vedení města chtělo nejprve seznámit se situací na magistrátu a pak začít realizovat své priority. Mezi ty krátkodobé patří například obnovení provozu krematoria, rozšíření úřední doby na magistrátu nebo zřízení kontaktního místa pro seniory, které jim poskytuje i růzé služby, takzvaného senior pointu.

Ve volbách získalo v Karlových Varech ANO 12 ze 35 hlasů v zastupitelstvu. Na druhém místě skončilo hnutí Karlovaráci s osmi mandáty. Už jenom tyto dvě strany by tak daly dohromady většinu v zastupitelstvu. ODS má další tři mandáty.

Karlovarská občanská alternativa (KOA) dosavadního primátora Petra Kulhánka získala ve volbách letos jen pět mandátů, stejně jako Piráti. Do zastupitelstva se dostali ještě komunisté s podílem hlasů 5,06 procenta a dvěma mandáty.

Krajské volby 2020 v Karlovarském kraji >>>