ANO představilo návrh nového Libeňského mostu. Uprostřed má stát bytový dům

Vizualizace nového Libeňského mostu

Vizualizace nového Libeňského mostu Zdroj: http://www.novylibenak.cz

Nový Libeňský most – obývací pokoj
Nový Libeňský most – ložnice
Nový Libeňský most – ložnice
Nový Libeňský most – koupelna
Vizualizace nového Libeňského mostu
6
Fotogalerie

Kandidát ANO na pražského primátora Petr Stuchlík představil plán stavby nového Libeňského mostu. Projekt od architekta Jaromíra Pizingera počítá s tím, že na mostě bude stát bytový dům.

„Pizinger už před mnoha lety snil o projektu obytného mostu. Projektu, který mi připomíná vize Julese Verna," prohlásil Stuchlík na tiskové konferenci. Prostřednictvím návrhu chce otevřít debatu o pražské architektuře a směru, jakým by se měla rozvíjet. „O tom, zda chceme držet to, co tady máme. Nebo chceme stejně jako naši předkové přispívat k tomu, že Praha není skanzen, že je to rozvíjející se metropole," dodal.

Kandidát ANO na primátora neupřesnil, jakou investici by si stavba vyžádala. Polovinu nákladů by ale podle jeho slov měl pokrýt výtěžek z prodeje luxusních bytů, které v domě vzniknou. Zbytek stavby by tvořily městské byty, které by Praha poskytovala lidem s nedostatkovými profesemi. „Jako primátor bych samozřejmě vyhlásil architektonickou soutěž. Toto není žádný projekt, který při vsi úctě k panu architektovi budeme realizovat,“ dodal Stuchlík. Nezmínil přitom variantu, že by Praha zrekonstruovala stávající most.

Libeňský most byl uveden do provozu v roce 1928, jeho nosná konstrukce nebyla od té doby ani jednou opravena. Další budoucností mostu se v minulosti zabývalo i Ministerstvo kultury, ale za památku ho neprohlásilo, protože podle něj nedosahuje takové historické hodnoty jako Karlův most nebo Negrelliho viadukt.

Proti demolici mostu se staví řada architektů a historiků. „Především jde o jediný kubistický most na světě a zbourat ho by bylo neuvěřitelné barbarství,“ uvedl dříve pro týdeník Reflex architekt Vít Máslo. Podle posudku Kloknerova ústavu ČVUT lze most zachovat v případě, že bude provedena jeho komplexní rekonstrukce.