Nezávislá kandidatura v ohrožení. Čižinskému chybí patnáct tisíc podpisů

Nezávislý kandidát na pražského primátora Jan Čižinský má na přesvědčování Pražanů už jen měsíc. Lidovci, za něž se dostal do sněmovny, mu nabízejí možnost ucházet se o post na jejich kandidátce.

Do prázdnin chtěl starosta Prahy 7 Jan Čižinský sesbírat na 90 tisíc podpisů nutných pro nezávislou kandidaturu na primátora hlavního města. I když se na začátku měsíce pokusil aktivizovat i příbuzné a známé svých sympatizantů z iniciativy Praha sobě, podařilo se mu jich přesvědčit jen deset tisíc. Nyní má 75 tisíc petentů.

„Původně jsme chtěli, aby nám toho na prázdniny, kdy se Praha kvůli dovoleným vylidní, zbylo co nejméně,“ přiznal Čižinský, který si v KDU-ČSL, za níž byl zvolen poslancem, musel pozastavit členství.

Mezi pražskými politiky se hovoří o tom, že by v případě krachu podpisové akce mohl vytvořit z iniciativy Praha sobě politické uskupení nebo využít už zaregistrovaný název nějaké „spící“ strany. Spekuluje se i o jeho přestupu k zeleným. „Pokud 90 tisíc podpisů do konce července neseženeme, žádnou jinou variantu připravenou nemáme,“ tvrdí Čižínský.


Jak volit u komunálních voleb? Čtěte zde >>>


Odmítl však, že by se o hlasy voličů v podzimních komunálních volbách neucházel. „Nejde o moji osobu, to v žádném případě. Jde o to, že když podpisy sebereme, tak potom vyhrajeme volby. Bez podpory od lidí se to stejně podařit nemůže,“ dodal.

Vyloučil jen to, že by se objevil na kandidátce křesťanských demokratů, kteří podpoří dvojkoalici TOP 09 a Starostů. Přesto má Čižinský stále možnost se vrátit. „Je to na něm. Nemohl by ale figurovat na prvních místech kandidátky,“ uvedl šéf pražských lidovců Jan Wolf.

Otázka je, jak by reagovalo STAN, které podle informací E15 není spolupráci s KDU-ČSL v metropoli příliš nakloněné. „Podle průzkumů nám lidovci tři procenta voličů přitáhnou, ale pět naopak odradí. Faktem je, že Čižinský má jistou podporu minimálně několika desítek tisíc lidí,“ uvedl zástupce Starostů, který si přál zůstat v anonymitě.

Až na Čižinského jsou lídři jednotlivých uskupení pro volby do zastupitelstva hlavního města už jistí. Piráty povede Zdeněk Hřib, ANO Patrik Nacher, ODS Bohuslav Svoboda. TOP 09, STAN a KDU-ČSL Jiří Pospíšil a sociální demokracii Jakub Landovský.


Profily kandidátů na pražského primátora čtěte ZDE >>>