Nový kandidát na primátora? Hřib už má sjednané schůzky s Pospíšilem, Čižinským a Svobodou

Volební štáb Pirátské strany. Zdeněk Hřib bojuje o post pražského primátora.

Volební štáb Pirátské strany. Zdeněk Hřib bojuje o post pražského primátora. Zdroj: Michael Tomeš

Volební štáb Pirátské strany. Ivan Bartoš a Zdeněk Hřib na tiskové konferenci.
Volební štáb Pirátské strany.
Volební štáb Pirátské strany.
Doprava, parkování nebo přehřátá letní Praha - to byla témata debaty kandidátů na primátora Prahy. Na snímku Zdeněk Hřib (Piráti) a Bohuslav Svoboda (ODS)
Doprava, parkování nebo přehřátá letní Praha - to byla témata debaty kandidátů na primátora Prahy
10
Fotogalerie

Pirátská strana se o setiny procent přetahuje s ODS o vítězství v Praze. Už teď je jejich pražskému lídrovi Zdeňku Hřibovi jasné, že budou mít Piráti důležité slovo při skládání koalice na magistrátu. Lídři už mají dokonce sjednané schůzky hned na neděli.

Říkáte, že se vám podařilo zabránit koalice ANO a ODS. Jste si jistý, že vás nijak neobejdou?

Stát se může cokoliv, ale nejzásadnější je, že spolu nedokáží utvořit většinu v zastupitelstvu, což si teď troufnu říct, že je pravděpodobné. To je minimum, které bylo pro nás zásadní. Formulovali jsme to tak, „aby nás kmotři neobešli“ a myslím si, že to v tuto chvíli tak nebude.

A budete jednat s těmito stranami?

Ano, budeme. S ANO momentálně schůzka není domluvená, ale budeme s nimi jednat.

Ale preferujete hnutí Praha sobě poslance Jana Čižinského, připadně Spojené síly pro Prahu Jiřího Pospíšila?

Zásadní je pro nás programový průnik. U té transparence vidíme, že ten průnik budeme hledat spíše obtížněji, jde také o tu historickou zkušenost. Logicky, když z těch pěti stran, které se dostaly do zastupitelstva, vyloučíte nás, vyloučíte ty první dvě, tak vám zbydou ty další dvě. To je poměrně jednoduchá matematika.

Jak vnímáte, že tradiční levice jako ČSSD a komunisté se poprvé od devadesátých let nedostaly do pražského magistrátu?

Otázka je, kdo je dnes tradiční levice. Nepochybně na tom má zásluhu masivní kampaň hnutí ANO, která měla za následek oblepení Prahy billboardy, někdy i na nelegálních místech, plus masivní kampaň ve všech možných médiích. A ten částečný odliv voličů bude nepochybně směřovat k ANO. Troufnu si tvrdit, že minimálně v případě sociální demokracie je ten výsledek dán i jejich dosavadní aktivitou v zastupitelstvu a radě hlavního města Prahy.

Pirátům se občas říká novodobá levice. Cítíte se tak?

Já rozhodně ne. Piráti jsou středová liberální strana a nemám pocit, že bychom se snažili zapasovat do těchto škatulek. Je to celé takové zjednodušení, které tu vyhovovalo době opoziční smlouvy. Když máte jenom dvě strany, tak vám stačí jenom přesvědčovat lidi, že jsou příliš bohatí nebo chudí, že se o ně musí starat stát nebo se postarají sami o sebe – a o tom je ta kampaň, která dost zjednodušuje. Troufnu si tvrdit, že ve skutečnosti je to celé mnohem komplikovanější a těch os, na kterých by se měl volič rozhodovat, je více.

Posílí výsledek dnešních voleb roli Pirátů na té ceclostátní úrovni, ve sněmovně?

Asi to určité posílení představovat bude. Nicméně už před volbami jsem se setkal s dotazy, zda to naopak Pirátskou stranu neoslabí. Jestli nebude potom vnímána jako příliš pragocentrická, což by ji oslabovalo v regionech. Já si to netroufám hodnotit a nechal bych to na později.