Pilný: Příkopy mezi ANO a ODS jsou na celostátní úrovni hluboké. Pro Prahu by to ale byla dobrá koalice

Štáb hnutí ANO

Štáb hnutí ANO Zdroj: reuters

Ivan Pilný
2
Fotogalerie

Ivan Pilný po ukončení kariéry na ministerstvu financí avizoval, že v politice končí. Dnes však sleduje výsledky hlasování nejen na pražský magistrát, ale také do Senátu, kde vyzývá například neúspěšného prezidentského kandidáta Pavla Fischera. 

Jak hodnotíte dosavadní výsledek?

Zatím sleduji obvod 12 v Praze, kde kandiduji já. Tam je sečteno příliš málo hlasů, abych něco hodnotil. Jinak ale vidím, že se ANO docela daří získávat hlasy, ale víte, jak to dopadá. Relativně dost lidí pronikne do druhého kola, ale pak se všichni spolčí proti ANO. I v mém obvodu očekávám něco podobného. Nic proti mně asi nevytáhnou, pak ale nastane nějaké sjednocení. Zatím to vypadá nadějně a odráží to výsledky z loňského roku.

Je tedy možné, že v druhém kole prohrajete i přes možný náskok v kole prvním?

Náskok z prvního kola nic neznamená a je otázka, s kým se tam dostanu, pravděpodobně to totiž bude pan Fischer. Je to ale také o tom, kolik lidí přijde volit. Když přijdou lidé ze sídlišť, moje naděje stoupají. Pak se ale může stát, že budete senátorem za tři tisíce hlasů.

Kandidujete i do pražského zastupitelstva, jaké by byly kroky v případě zvolení do obou institucí?

Určitě preferuji Senát a stal bych se řadovým zastupitelem, což není ani o penězích. Funkce jsou ale slučitelné v tom smyslu, že máte kontakt s lokalitou, ve které působíte.

Jaká vládne ve štábu nálada?

Téměř ve všech lokalitách včetně Brna i Ostravy to pro nás vypadá slibně, Praha má hlasů zatím málo. Zdá se, že procenta by se z velkých sídlišť měla zvýšit, ale to je zatím jen spekulace, protože plachta v Praze je obrovská a bude trvat, než se to sečte.

Očekáváte, že ANO v Praze obhájí post primátora?

Vždy jdu do toho s tím, abychom vyhráli, ale důležitější je, aby vznikla stabilní koalice, tedy aby se nerozhádala každé tři měsíce. A představa, že by tam přišli takoví chaotici, jako jsou Piráti nebo (lídl sdružení Praha Sobě Jan, pozn. red.) Čižinský... To by Prahu víceméně ohrožovalo.

V tom případě ale příliš stran nezbývá. Takže očekáváte spolupráci s ODS?

Já jsem samozřejmě příznivcem středopravé politiky, takže mi spolupráce s ODS naprosto vyhovuje. Otázka ale je, zda nebude potřeba přibrat někoho třetího, což vždy komplikuje život. Ale koalice ODS a ANO by byla pro Prahu velice dobrá.

Spekuluje se o tom, že by spolupráce v Praze mohla být předzvěstí rozšíření spolupráce na celostátní úrovni. 

Na celostátní úrovni se vykopaly naprosto zbytečné příkopy, které potom vedly k tomu, že vznikla vláda, kterou podporují komunisté a to mi skutečně nevyhovuje. Tato země však nějakou vládu potřebuje, takže to asi převládlo. Je ale otázka, zda je tento model stabilní. Pochybuji ale, že by spolupráce na úrovni Prahy nějak pomohla celostátní spolupráci, pro ODS a její představitele (předsedu strany Petra, pozn. red.) Fialu nebo (první místopředsedkyni Alexandru, pozn. red.) Udženiju jsou současné příkopy tak hluboké, že by ztratili tvář.