Ve většině bodů jsme v jednoznačné shodě, pochvaluje si Hřib jednání o pražské koalici

Praha sobě, Piráti a Spojené síly pro Prahu pokračují v jednání

Praha sobě, Piráti a Spojené síly pro Prahu pokračují v jednání Zdroj: David Zima

Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) ukončili první kolo vyjednávání o koalici. Programové prohlášení koalice bude hotovo do konce tohoto týdne. Personáliemi se strany zatím nezabývaly a budou je řešit příští týden. Novinářům to řekli lídři všech tří uskupení. Strany se již shodly na rozvoji digitalizace města, investicích do infrastruktury a školství nebo na vzniku pozice protikorupčního ombudsmana. Liší se v názorech například v oblasti kultury či bydlení. S ODS ani ANO strany jednat nebudou.

„Jednání probíhala ve velmi konstruktivním duchu a ve většině bodů jsme dosáhli jednoznačné shody. Zůstává samozřejmě určité množství záležitostí, na kterých není úplná shoda. Jsou to zejména formulační záležitosti a ty budou vyřešeny ve druhém kole,“ řekl lídr Pirátů Zdeněk Hřib.

Za nejdůležitější považuje shodu, že město rozšíří digitální služby pro obyvatele, kdy vznikne portál, přes který si lidé zařídí vše potřebné. Strany se shodly na hloubkovém auditu hospodaření magistrátu. Praha bude také sázet víc stromů, které ochladí město, a změní hospodaření s vodou.

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (PS) řekl, že v potenciální koalici panuje shoda v tom, že město zvýší objem financí pro městské části a dá jednu miliardu korun na platy učitelů a nepedagogických pracovníků. „Abychom odstranili problémy, kterým pražské školství čelí, naším cílovým stavem je, aby žádné dítě nevyrůstalo v nevhodném prostředí,“ řekl.

Programové prohlášení nové rady má být velmi podrobné. „Chceme-li se chovat jinak než dosavadní rada, pak musíme mít podrobný itinerář toho, co budeme celé čtyři roky dělat,“ řekl lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil. Jeho strana chce více investovat do městského majetku, například do opravy mostů.

Programové prohlášení má být hotovo do konce tohoto týdne. Teprve poté se začnou strany zabývat personálním obsazením městské rady včetně postu primátora. „K tomu se dostaneme nejdřív příští týden,“ řekl Hřib. Kdo bude primátor, tak zatím není jasné. Lídři stran řekli, že pro ně je primární program a personální požadavky nemohou vznikající koalici ohrozit. „My ustupujeme z ambice mít primátora a v rámci toho, aby vznikla koalice, která bude stabilní po celé čtyři roky,“ řekl Čižinský.

Při jednáních se strany dosud neshodly například na umístění muzea totality, které Spojené síly pro Prahu chtějí v podzemí bývalého Stalinova pomníku, PS zase v bývalém Borůvkově sanatoriu v Legerově ulici. Strany se stoprocentně neshodnou rovněž na konkrétních krocích řešení bytové situace v Praze.

Pražská ODS v minulém týdnu prohlásila, že osloví všechny strany, které se dostaly do zastupitelstva, a bude s nimi chtít jednat. Piráti, PS i Spojené síly pro Prahu to odmítají. „Ve chvíli, kdy ODS nenabízí konkrétní koaliční projekt, pak není důvod pokračovat s ODS v jednání,“ řekl Pospíšil.

Volby v Praze vyhrála ODS, v 65členném zastupitelstvu obsadila 14 míst se ziskem 17,87 procenta hlasů. Piráti se umístili druzí se ziskem 13 mandátů. Praha Sobě získala rovněž 13 mandátů, stejný počet křesel má i TOP 09 a STAN. ANO skončilo na pátém místě s 12 zastupiteli.