Ve volbách uspěli majitel Komety Zábranský, Vandas i Šlachta. Pohořeli Schillerová a Špidla

Alena Schillerová, bývalý ministryně za hnutí ANO, v brněnském zastupitelstvu nezasedne.

Alena Schillerová, bývalý ministryně za hnutí ANO, v brněnském zastupitelstvu nezasedne. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Expremiér Vladimír Špidla v Partii na CNN Prima News
Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta
3
Fotogalerie

Známé jméno ještě není zárukou volebního úspěchu. Přesvědčit se o tom v Brně mohla bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová, jež nezasedne v tamním zastupitelstvu. Do své první politické funkce se naopak dostane bývalý ředitel Útvaru pro boj s organizovaným zločinem Robert Šlachta, který by se mohl stát starostou v pětitisícových Pohořelicích.

„Neměla jsem žádné ambice, chtěla jsem podpořit kandidátku, která byla kvalitně sestavena,“ uvedla Alena Schillerová v reakci na výsledek voleb. Brněnská buňka hnutí ANO se dlouhodobě potýkala s problémy spojenými s korupční kauzou Stoka, do níž byla zapojena celá řada členů tamní stranické organizace. To vyústilo ve zrušení lokální buňky.

V Brně se naopak do zastupitelstva dostane majitel tamního hokejového klubu Kometa Brno Libor Zábranský. Kandidoval ze čtvrtého místa kandidátky Společně – ODS a TOP 09.

V Praze se v 28 letech stane nejmladším zastupitelem David Procházka známý jako zakladatel crowdfundingového startupu Donio. Na pražský magistrát se dostal ze čtvrtého místa kandidátky Starostů a nezávislých. Procházka by se rád angažoval přímo v hnutí STAN a má ambice zasednout ve vedení města.

„Bavili jsme se o možnosti radního pro digitalizaci nebo pro technologie, což jsou obory, které mi jsou blízké. Pokud by ta možnost byla, tak bych se nebránil,“ uvedl pro deník E15 po svém zvolení. 

Překvapil rovněž návrat Tomáše Vandase, známého zakladatele Dělnické strany sociální spravedlnosti, tedy partaje, kterou soud v roce 2009 rozpustil kvůli xenofobním a protidemokratickým výrokům. V letošních volbách Vandas uspěl ve městě Bílina v Ústeckém kraji, když s hnutím Čistá a bezpečná Bílina získal sedm procent hlasů a dva mandáty.

Ve volbách naopak neuspěl bývalý ministr kultury Antonín Staněk navržený hnutím Přísaha. V senátním okrsku Bruntál skončil na posledním místě s výsledkem 4,37 procenta hlasů. Podobně v senátním klání neuspěl žokej Josef Váňa, který o zvolení za hnutí ANO usiloval v obvodu Plzeň-město. Rovněž pohořel bývalý premiér Vladimír Špidla, jenž v Praze 11 získal jen osm procent, a do druhého kola tak nepostoupil.

Spokojený může být Robert Šlachta, v Pohořelicích jeho hnutí Přísaha získalo 41 procent. Šlachta by se tak mohl stát starostou, o což i stojí. „Jsem připravený vyjednávat,“ uvedl pro server Seznam zprávy.

Tisková konference koalice SPOLU Praha

Video placeholde
• Lukáš Červený