Všechny strany líčí na seniory. V Praze slibují stědřejší sociální dávky či více zdravotní péče

Prakticky všechny kandidující subjekty zdůrazňují pomoc nízkopříjmovým domácnostem, což jsou hlavně samostatně žijící penzisté.

Prakticky všechny kandidující subjekty zdůrazňují pomoc nízkopříjmovým domácnostem, což jsou hlavně samostatně žijící penzisté. Zdroj: profimedia.cz

Nakupování v obchodním domě
Po nákupech v obchodním domě
3
Fotogalerie

Spolu, ANO, Praha sobě nebo koalice Solidarita se k nadcházejícím komunálním volbám v hlavním městě snaží přilákat také lidi v důchodovém věku. Strany a hnutí jim slibují nové domovy, finanční pomoc nebo rozšíření bezplatné hromadné dopravy na příměstské vlaky a autobusy. Prakticky všechny kandidující subjekty akcentují pomoc s drahou elektřinou a plynem a rovněž s inflací cen bydlení pro nízkopříjmové domácnosti, což jsou hlavně samostatně žijící penzisté.

Spolu tvořené ODS, TOP 09 a lidovci slibuje rozvoj jak terénní a pečovatelské služby pro lidi na odpočinku, tak paliativní a hospicové péče. V programu má výstavbu domů pro seniory a dalších zařízení například pro občany trpící Alzheimerovou chorobou. „Budeme prosazovat jednodušší život pro rodiny i seniory,“ shrnuje čtyřka kandidátky Spolu Jan Wolf (KDU-ČSL).

Propracovanou nabídku pro penzisty má ANO, které se na tuto skupinu voličů zaměřovalo už jako vládní uskupení. „Pomůžeme seniorům s růstem cen. Řada z nich se kvůli nákladům na bydlení a cenám energií, které v hlavním městě musejí platit, může dostat do obrovských problémů,“ říká pražský lídr hnutí Patrik Nacher.

ANO hodlá důchodcům rozšířit jízdné zdarma o Pražskou integrovanou dopravu. Novinkou v hlavním městě mají být takzvané senior pointy pro rychlou pomoc například s vyplněním online žádosti o příspěvky či senior taxi, která by za nízké ceny pomáhala s dopravou k lékaři. Zlevněná taxislužba pro hůře pohyblivé lidi zatím v metropoli funguje v Praze 7.

Hnutí chce podle Nachera vytvořit takové podmínky v oblasti sociální a terénní péče, aby staří lidé mohli strávit maximum svého života doma. Přednostně by jim přidělovalo městské byty, stejně jako rodičům samoživitelům nebo pro město potřebným profesím, jako jsou učitelé či policisté.

Prioritou Pirátů je rozvoj komunitní a terénní péče především v domácím prostředí včetně podpory rodinných pečujících. Péče v pobytových zařízeních musí podle strany splňovat vysoké standardy.

Pražský primátor a jednička pirátské kandidátky Zdeněk Hřib vyzdvihuje opatření města proti drahým energiím. Jím vedená rada nedávno schválila půjčku Pražské plynárenské ve výši dvou miliard korun a zároveň se firmě zaručila za čtyřmiliardový úvěr. „Jako město suplujeme stát, museli jsme dát půjčky Pražské plynárenské stoprocentně vlastněné městem. To v zahraničí řeší centrální vlády,“ uvedl Hřib v debatě uchazečů o primátorský řetěz uspořádanou deníkem E15.

Na sociální témata klade důraz i Praha sobě. Formace by mimo jiné adresně pomáhala domácnostem, kterým po zaplacení všech výdajů za bydlení a energie zbývá 200 korun na den. Jednička kandidátky Jan Čižinský považuje za jednu z priorit zvýšení motivace lidí, aby si zažádali o příspěvek na bydlení.

„Až tři čtvrtiny domácností v Praze na něj má nárok, ale nečerpají ho. Od prvního ledna doplníme ke každému schválenému příspěvku 1500 korun měsíčně navíc, bude to garantované minimum. Mnohé totiž odrazuje papírování, když jim nakonec úřad přizná třeba jen padesát korun,“ míní Čižinský.

Návrhy některých stran

Spolu
– Rozvoj terénní a pečovatelské služby pro seniory, rozvoj paliativní a hospicové péče
– Výstavba domů seniorů a domovů pro občany trpící Alzheimerovou chorobou
– Vypracování plánu systému sociálních služeb s ohledem na stárnutí populace
– Udržitelné finanční zdroje pro sociální služby

ANO
– Důraz na sociální a terénní péči, dostatečné LDN kapacity
– Pomoc seniorům s růstem cen energií a nájmů
– Nové domovy pro seniory a domy s pečovatelskou službou
– Senior pointy pro asistenční pomoc například s vyplňováním žádostí o příspěvky na senior taxi

Piráti
– Rozvoj komunitní a terénní péče především v domácím prostředí včetně podpory rodinných pečujících
– Péče v pobytových zařízeních má splňovat vysoké standardy, aby tyto domovy byly lidské, přívětivé a respektovaly důstojnost člověka
– Podpora služeb, které přispívají k mezigeneračnímu soužití, například výstavba společných zařízení pro seniory a děti

Praha sobě
– 1500 korun navíc k příspěvku na bydlení
– Další bezbariérové přechody a bezbariérová MHD
– Zlevněné taxi pro hůře pohyblivé seniory po celé Praze

Video placeholde
Zářijová valorizace důchodů • Videohub