Nerudová, Pavel nebo Babiš? Souboj o Hrad už se blíží. Exkluzivní rozhovory s kandidáty

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš na rozhovoru pro E15

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš na rozhovoru pro E15 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Petr Pavel, generál
Kandidátka na prezidentku, ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová
3
Fotogalerie

Prezidentské volby jsou každým dnem blíž a Češi tak brzo rozhodnou, kdo bude novým prezidentem České republiky. Deník E15 uskutečnil rozhovory s třemi favority voleb - Petrem Pavlem, Danuší Nerudovou a Andrejem Babišem. „Já jsem nezávislý kandidát, nejsem loutka nikoho a tihle dva kandidáti mají za sebou mraky byznysmenů a lobbistů," řekl například pro E15 bývalý premiér Andrej Babiš o dvou zmiňovaných kandidátech. Podívejte se na rozhovory pro E15.

Rozhovory s kandidáty:

Danuše Nerudová

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová je černým koněm prezidentských voleb. Její podpora rychle roste a aktuálně je v některých průzkumech i první. „Potřebujeme prezidenta, který nechá své ego za dveřmi,” tvrdí Nerudová. „Já jsem se rozhodla kandidovat na funkci prezidentky České republiky, protože mi není jedno, jak v této zemi žijeme,“ dodává Nerudová.

Rozhovor s Danuší Nerudovou 1. část:

Video placeholde
Rozhovor s Danuší Nerudovou • Videohub

„Nejsem v tuto chvíli pro zvyšování věku odchodu do důchodu, a to ze dvou důvodů. Zaprvé po covidu nám poprvé od druhé světové války klesla naděje na dožití, u mužů o dva roky a u žen o rok. Zadruhé nám dlouhodobě neroste naděje na dožití ve zdraví,“ řekla v rozhovoru pro deník E15.

Rozhovor s Danuší Nerudovou 2. část:

Video placeholde
Danuše Nerudová rozhovor • Videohub

Petr Pavel

Hlavní motivací generála ve výslužbě Petra Pavla pro vstup do souboje o Hrad jsou hodnoty, které podle něj reprezentuje jeho soupeř a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Představil jsem si jeho mnohokrát zdůrazňovanou inspiraci Viktorem Orbánem a řekl jsem si, že bych rozhodně nechtěl, aby Česká republika šla stejnou cestou, jakou dnes jde Maďarsko,” říká v rozhovoru pro E15 Petr Pavel.

Rozhovor s Petrem Pavlem 1. část:

Video placeholde
Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub

Nový prezident bude bezesporu brzy po složení slibu v obležení lobbistů a zájmových skupin. Generál ve výslužbě Pavel se domnívá, že by nebyl snadno ovlivnitelný. „Pokud jde o zkušenosti s politikou, tak mám možná více zkušeností než řada dnešních ministrů,“ řekl prezidentský kandidát.

„Za tři roky, co jsem byl náčelníkem generálního štábu, jsem se pohyboval na rozhraní politiky. Obhajoval jsem rozpočet pro armádu s tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem. Jednal jsem s ministry na jednání vlády, účastnil se Bezpečnostní rady státu, vedl jsem celou řadu zahraničních jednání,“ vyjmenoval. Ve funkci předsedy vojenského výboru NATO přidal podle svých slov další zkušenosti s vysokou mezinárodní politikou.

Rozhovor s Petrem Pavlem 2. část:

Video placeholde
Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub

Andrej Babiš

Jeden z favoritů nadcházející prezidentské volby Andrej Babiš konečně začal ostrou kampaň. A své nejvážnější konkurenty Petra Pavla a Danuši Nerudovou rozhodně nešetří. „Oni nemají žádné politické zkušenosti a všechno, co deklarují v těch debatách, je nabiflované,“ říká šéf hnutí ANO, který by také rád snižoval úrokové sazby a zestátnil ČEZ.

„Já jsem pracovitý a určitě bych nastoloval témata. Určitě bych dělal ekonomickou diplomacii. V zahraničí bych se snažil otvírat trhy českým firmám,“ ujišťoval Andrej Babiš v rozhovoru. Okomentoval i svého protikandidáta Petra Pavla. „Nevím, o jakých lžích pan Pavel mluví. Já jsem o své minulosti nelhal na rozdíl od něho,“ reagoval na výroky Pavla, že Babiš lže. 

Rozhovor s Andrejem Babišem:

Video placeholde
Rozhovor s Andrejem Babišem • E15