Babišova stížnost proti trestnímu stíhání má jen malou šanci uspět, míní právník

Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010

Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010 Zdroj: CTK

Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
12
Fotogalerie

Kauza možného dotačního podvodu týkající se areálu Čapí hnízdo dospěla do další fáze. Policie obvinila představitele hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Ti však proti obvinění podali stížnost, považují jej za pseudokazu a nesmysl. "Mám pocit, který se blíží jistotě, že ta stížnost bude zamítnuta,“ říká ale právník Josef Lžičař. 

Stížností mohou obvinění napadnout jakékoliv rozhodnutí policejního orgánu, musí tak učinit v průběhu tří dnů, kdy jim běží zákonná lhůta. O její důvodnosti pak rozhoduje státní zástupce. „Předpokládám, že rozhodne bez zbytečných průtahů,“ dodává k institutu stížnosti Lžičař.

Státní zástupce podle něj tak stížnost zamítne s argumentací, že se skutečný výsledek kauzy ukáže během policejního vyšetřování.

Policie však může nadále podnikat další kroky v trestním stíhání. „Samozřejmě že jsou ojedinělé případy, kdy státní zástupce stíhání na základě stížnosti zruší,“ vysvětluje právník. Ty však podle jeho slov nastávají jen v případě hrubých porušení policejních postupů.

Lžičař se nedomnívá, že k tomu v případě vyšetřování získání dotace na Čapí hnízdo došlo. „Policejní komisař by si stěží dovolil rozjet podobnou kauzu, kdyby neměl souhlas státního zástupce a dozorového státního zástupce,“ vysvětluje právník. Také proto mohli policisté zažádat o vydání politiků v Poslanecké sněmovně, což naznačuje, že mají policisté už nyní dostatek důkazů pro případné soudní řízení.

Podání stížnosti je v podobných případech tak hlavně způsobem obviněného, jak se vůči stíhání vymezit. Lžičar ale neočekává, že by stížnost jakkoliv prodloužila vyšetřovací proces.