ČSSD chce do vlády i bez postu premiéra. Není to zásadní otázka, řekl Chovanec

ČSSD

ČSSD Zdroj: ČTK

ČSSD
ČSSD
ČSSD
Stát se zatím nepřipojil k řízení kvůli prodeji bytů v Písnici. Lubomír Zaorálek (ČSSD) tlačí na Andreje Babiše, aby konal
5
Fotogalerie

Povolební vládní spolupráci s ANO vylučují opoziční TOP 09 a ODS. Při účasti Andreje Babiše ve vládě jsou ale proti i sociální demokraté a lidovci.

Sebevědomý závěr březnového sjezdu ČSSD, že strana bude v dalším volebním období vládnout s ANO jen pod podmínkou, že opět získá post premiéra, je ten tam. Stranické špičky už nevidí pokračování spolupráce s hnutím Andreje Babiše tak kategoricky.

„Otázka premiéra není zásadní. Nemůžu a priori vyloučit účast ve vládě, kde bychom ho neměli,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 pověřený předseda ČSSD Milan Chovanec. Připouští však i odchod do opozice. „V prvé řadě nám záleží na našich programových prioritách. Důležité je také to, jaké podmínky by si kladli naši partneři a zda bychom je dokázali akceptovat,“ dodal.

Program je klíčový také pro volebního lídra sociální demokracie Lubomíra Zaorálka. Podobně jako Chovanec nepředpokládá, že by se Babiš ucházel o nejvyšší exekutivní funkci.

„Kdyby byl členem vlády, nebo dokonce premiérem, shodilo by nás to v zahraničí. Jsou určité meze, které nelze překročit,“ míní současný šéf diplomacie.

Podobně hovoří i lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Socialisté a lidovci si nedovedou představit pouze to, že by do Strakovy akademie znovu usedli s Babišem, kterého v kauze Čapí hnízdo stíhá policie.

V kuloárech se spekuluje o tom, že pokud ANO vyhraje volby, nominuje na premiéra současného ministra životního prostředí Richarda Brabce. Dříve padalo i jméno Jaroslava Faltýnka. Ten byl však spolu s Babišem a dalšími lidmi obviněn z údajného dotačního podvodu.

Možnou spolupráci s ANO, a to i za předpokladu, že by se Babiš stáhl do pozadí, vylučují opoziční TOP 09 a ODS. „Pokud někdo říká, že s ANO půjde, ale bez Babiše, tak je jen pokrytec. Kdo si uvědomuje realitu, tak ví, že Babiš, hnutí ANO a korporace Agrofert je jeden nedělitelný organismus,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.