Glosa Jany Havligerové: Vláda, která nevládne

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po jednání u prezidenta Miloše Zemana

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po jednání u prezidenta Miloše Zemana Zdroj: Blesk - Karel Kopáč

Prezident Miloš Zeman během schůzky s premiérem Bohuslavem Sobotkou kvůli demisi premiéra.
Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.
Zleva ministr zemědělství Marian Jurečka, ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr pro lidská práva Jan Chvojka na tiskové konferenci po jednání vlády 3. května v Praze.
Ministr životního prostředí Richard Brabec
Projednávání státního rozpočtu ve Sněmovně se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.
10
Fotogalerie

Vláda včera nerozhodovala o tom, zda v příštích třech letech navýší peníze na vědu a výzkum. K návrhu rozpočtu na vědu pro rok 2018 a výdajům na další roky se vrátí na příštím jednání. Vláda neprojednala poskytnutí půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu. Vláda také přerušila projednávání investiční pobídky pro společnost Yanfeng Czechia v maximální výši 185 milionů korun, což je projekt, který by měl přinést 588 nových pracovních míst.

Ministři projednali snad jediný z bodů naplánovaných na včerejší zasedání kabinetu. Vyslovili souhlas s tím, že česká armáda by mohla do aliančních mnohonárodních bojových praporů v Pobaltí poslat až 290 vojáků. Koaliční krize činnost kabinetu ochromuje, ne že ne.

Alespoň že jsou vládní politici ještě natolik příčetní, že neohrožují mezinárodní závazky země. K dobru jim budiž přičten i fakt, že schválili prezidentovu cestu do Číny a nezachovali se stejně uboze jako Zeman, když na Hradě přijímal premiéra Sobotku.

Video: Zaorálek komentuje Babišův projev

Video placeholde
Zaorálek: „Babiš mi vyhrožoval, že mi ukáže moc jeho médií“ • Zuzana Štíchová, Jan Jedlička