Glosa Jiřího Liebreicha: Čím víc stránek, tím lepší program? Priority ANO stejně zastíní sám Babiš

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš
Zeman a Babiš
4
Fotogalerie

Hnutí ANO nemá žádný reálný program a jen opisuje od svých konkurentů, durdila se řada politiků po posledních sněmovních volbách. Na tuto kartu už ale Babišovi soupeři nejspíš moci hrát nemohou. “Jo, je to tak. Náš program má 44 stran a představíme ho už tuto neděli,” pochlubil se Babišův facebookový účet. Čtyřiačtyřicet stran, ale čeho? Propracovaného obsahu, nebo jen vaty, která má umlčet kritiky absence programu? 

Program ANO tak čítá o osm stran více než obdobný dokument ČSSD, respektive o 25 stran více v porovnání s ODS. Babišovo hnutí se rétoricky vymezuje proti "tradičním zkorumpovaným stranám", nyní se je ale snaží trumfnout i "obsahem". To už voličům může znít jako dostatek programu na lídra, který když náhodou spí, tak sní o lepší zemi, a ví, jak jejího zlepšení dosáhnout.

Pokud by Babiš získal ještě více moci, jen stěží si představit, že by o "lepší Česko" neusiloval mimo jiné i tím, že by vracel úder všem, co byť malicherně participovali na jeho popotahování, například během jeho současného policejního vyšetřování.

Naplňoval by totiž jen své teze, které s největší pravděpodobností otiskne i do volebního programu ANO. Zkrátka musí být líp a establishment tomu stojí v cestě. A s tradičními prohnilými strukturami by přeci slušný premiér zatočil… Plnil by program. Tolik babišovské představy o "dobru".

“Tak.. konečně bude program. Už se těším,” komentoval poslanci Babišovi facebookový status jeden z jeho fanoušků. O skutečné hodnotě a závaznosti čtyřiačtyřiceti stránek programu Babišova hnutí se ale budeme moci reálně přesvědčit až po volbách, pokud se bude ANO podílet na vládě.

Mimo jiné proto, že byť sebelepší programové priority nakonec během vypjatého předvolebního dění nejspíš přehluší Babišovo opakované spílání "establishmentu" a slova o účelovkách a kampaních. V tomto smyslu ovlivní kauza Čapí hnízdo volby možná více, než by si ANO připustilo.