Komentář Martina Čabana: Sobotkův zcela zaručený trapas

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Zdroj: čtk

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
9
Fotogalerie

Lítost není namístě. Bohuslav Sobotka si za hloupou situaci, v níž se ocitl, může sám. Kdyby udržel své straníky na vládní uzdě, když se ve sněmovně hlasovalo o „daňových podvodech ministra financí“, buď by dnešní starosti neměl, nebo by měl situaci pevněji v rukou. Protože ale tehdy bez mrknutí oka obětoval loajalitu vůči vládnímu projektu na oltář krátkozraké předvolební hříčky, má dnes smůlu. Na jedné straně nese jako předseda vlády odpovědnost za stabilitu kabinetu, na straně druhé jej část ČSSD tvrdě tlačí, aby s Babišem ve vládě skoncoval. Žádné dobré rozhodnutí v tuto chvíli už neexistuje. Obě varianty jsou pro ČSSD špatné.

Proto se šéf strany přes víkend nezmohl na silnější slovo, než že se Babiš má zachovat „jako chlap“. Tím chtěl ministra financí pošťouchnout, aby složil funkci sám. To by premiérovi trochu usnadnilo situaci a sňalo by to z něho část odpovědnosti za následky.

Jenže to dobře ví i Andrej Babiš, dávno plnohodnotný politický profesionál se vším potřebným smyslem pro strategii a intriky. Proto se nechal jasně slyšet, že neodstoupí, jinými slovy že Sobotkovi jeho situaci ulehčovat nebude.

Pak je tu tedy první varianta, že premiér podlehne tlaku těch, kteří chtějí Babiše z vlády vystrnadit. Je třeba se ptát, co je k tomu vede, když jsou kvůli tomu ochotni pouštět do médií vnitřní materiály vypracované přímo pro premiéra. Těch 22 otázek uniklých přes Deník ve chvíli, kdy měl Babiš svou verzi „vysvětlení“ hotovou a neměl čas ji přepracovávat, bylo ukázkou brutálního nátlaku na předsedu vlády. Snad si ale tato stranická skupina nemůže doopravdy myslet, že Sobotkovi někdo teatrální silácké gesto půl roku před volbami uvěří.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde >>>

Vyhazov ministra financí na základě informací, z nichž většina je známá po tři a půl roku trvání vlády, bude naopak trapas. A jestli se Babiš něco v politice bravurně naučil, tak předstírat rozhořčení, ublíženost a zklamání z politiky. Mnozí voliči mu etudy na tato témata věří a je nepochybné, že v prvních hodinách po svém odvolání jich Babiš nabídne, kolik bude moci. A s aureolou oběti zkorumpovaných tradičních stran vyrazí naplno do kampaně. Předvolební efekt pro sociální demokracii bude nulový nebo mizivý.

Druhou variantou je Babiše ve vládě nechat. To by znamenalo, že Sobotka uzná Babišovo „vysvětlení“ za dostatečné, což bude také trapas. A bude to mimochodem v rozporu s vyjádřením předsedy sněmovny Hamáčka a šéfa poslanců ČSSD Sklenáka. Jistě to půjde vykládat jako povýšení zájmu vlády nad zájem strany, ale stejně to bude vypadat hloupě.

Důstojné to zkrátka nebude v žádném případě. Ale Sobotka by měl uvážit, že ponechat Babiše ve vládě je tím z obou řešení, které mu netlačí do hlavy ta zvláštní skupina lidí. Ta, která má zjevně zcela jiné ambice než současnému premiérovi pomoci. Není to kdovíjaký argument, ale na té druhé straně není ani ten.

Připomeňte si, jak Sobotka kritizoval Babiše na sjezdu ČSSD:

Video placeholde

Sobotka střílel na Babiše: Nemá rád demokracii, chce absolutní moc a použije k tomu všechno • Blesk TV