ANO zmírnilo morální kodex. Stíhání už nevadí

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vackova, E15

Jaroslav Faltýnek, sněm ANO
válková a ťok
hlasování
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
14
Fotogalerie

Kdyby šéfa ANO Andreje Babiše nebo někoho z poslanců či senátorů hnutí začala stíhat policie, nemusí se obávat o okamžitý odchod z parlamentu ani z partaje. Podle upraveného dokumentu „Morální kodex reprezentanta politického hnutí ANO 2011“ by byl zájem vyšetřovatelů o politika posuzován mírněji než dosud.

Na jaře mělo přitom padnout rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo, kde Babišovi hrozí obvinění kvůli údajnému dotačnímu podvodu. Městské státní zastupitelství v Praze tvrdilo, že policie případ buď odloží, nebo zahájí stíhání. Nakonec opět požádala o prodloužení lhůty na prověřování do konce září. Původně měl verdikt padnout už na podzim.

„Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát a na svou funkci,“ píše se v článku X. upraveného kodexu.

Video: Babiš promluvil o dopisu pro poslance, kterým měl vysvětlit korunové dluhopisy

Donedávna musel „reprezentant neprodleně rezignovat“ už při sdělení obvinění. Obžaloba je až další fáze trestního řízení, o níž rozhoduje dozorující státní zástupce. Podá ji v okamžiku, kdy si je jistý tím, že policie nashromáždila dostatek důkazů, které obstojí před soudem.

Lhůtu pro podání obžaloby, tedy pro postavení obviněného před soud, zákon stanovuje na dva, tři, respektive šest měsíců. Státní zástupce ji však může prakticky neomezeně prodlužovat. Samotné vyšetřování tak může trvat i několik let.

Podle mluvčího ANO Vladimíra Vořechovského kodex upravil výbor hnutí na návrh regionálních organizací

Předkladatelé argumentovali tím, že trestní stíhání je často zastaveno bez podání obžaloby a je v něm teprve prověřováno podezření ze spáchání trestného činu, které se vůbec nemusí ukázat jako podložené. Dokladovali to na konkrétním příkladu svého kolegy a bývalého člena hnutí,“ uvedl Vořechovský.