Náklady na účtenkovou loterii bez výher nepřesáhnou 20 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Foto: J. Poláček, R.Klejch

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Náklady na účtenkovou loterii bez započtení výher by během prvního roku jejího fungování neměly přesáhnout 20 milionů korun. Vyplývá to z informací zveřejněných ministerstvem financí.

Loterii spustilo ministerstvo financí v neděli, kdy od půlnoci do rána zaznamenalo registraci již několik tisíc účtenek. Celkové statistiky ovšem hodlá MF zveřejňovat vždy po slosování. První bude 15. listopadu z účtenek vystavených během října. Ročně plánuje ministerstvo vyplatit výhry za 64,8 milionu korun.

Start loterie přitom provází kritika. Mobilní aplikace například požaduje v seznamu oprávnění, s nimiž musí uživatel při instalaci souhlasit, přístup k informaci, zda právě probíhá hovor, a k číslu, s nímž je člověk během hovoru ve spojení. Ministerstvo financí uvedlo, že tento nadbytečný požadavek zmizí z aplikace po její aktualizaci, která bude nejpozději v úterý.

Podle informací z médií byl v neděli také problém se do loterie zaregistrovat a k dispozici nebyla aplikace pro telefony iPhone. "Aplikace je již dostupná pro všechny mobilní platformy," reagovalo v pondělí ministerstvo financí.

Loterii kritizují například i Starostové a nezávislí (STAN), podle kterých ministerstvo financí porušuje zákon tím, že kvůli účtenkové loterii zpracovává rodná čísla obchodníků, navíc prostřednictvím soukromé firmy, aniž by k tomu mělo jejich souhlas.

Starostové proto v ponndělí podali kvůli loterii podnět k prošetření Úřadu pro ochranu osobních údajů a navrhli dočasné pozastavení loterie.

Loterie, v níž je hlavní výhrou milion korun, se mohou zúčastnit zaregistrované osoby starší 18 let. Opozice je k zavedení loterie skeptická.

Do loterie lze zaregistrovat pouze účtenky vydané obchodníkem, který eviduje tržby podle zákona o evidenci tržeb. Od jednoho obchodníka lze z účtenek vystavených v jeden den registrovat pouze jednu.

Slosování se bude konat každý 15. kalendářní den v měsíci. První výhra bude jeden milion korun, druhá automobil za zhruba 400 000 Kč, třetí 300 000 Kč, čtvrtá 200 000 Kč a pátá 100 000 korun. Dále budou moci lidé získat 20 výher po 20 000 Kč, 1000 výher po jednom tisíci Kč a 20 000 výher po stokoruně.

ET zatím platí pro hotely a restaurace a maloobchodní a velkoobchodní firmy. Do účtenkové loterie tak bude možné zaregistrovat jen jejich účtenky. Obchodníci v ČR v pracovních dnech v systémech MF denně zaregistrují 13 až 15 milionů účtenek, tedy měsíčně kolem 400 milionů.