TOP 09 bude vyjednávat se STAN o kandidátce pro evropské volby

TOP 09

TOP 09 Zdroj: ČTK

STAN
2
Fotogalerie

TOP 09 bude vyjednávat se Starosty a nezávislými o společné kandidátce pro květnové volby do Evropského parlamentu. Výkonný výbor TOP 09 schválil podmínky spolupráce, schůzka zástupců stran by mohla být příští týden. Oznámil to předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil. Starostové už se dohodli na spolupráci pro evropské volby se Stranou zelených a s desítkou regionálních subjektů.

Výkonný výbor TOP 09 se vyslovil pro spolupráci proevropských stran a hnutí při evropských volbách a pověřil vyjednávací tým jednáním o společné kandidátce se STAN. „Výkonný výbor dnes schválil podmínky spolupráce s hnutím STAN, chtěli bychom se potkat příští týden. Věřím, že se dohodneme a v polovině února představíme společnou proevropskou kandidátku,“ uvedl Pospíšil.

Evropské volby začaly. Jejich průběh a následně i sčítání hlasů sledujte prostřednictvím online přenosu >>>

Uskupení spolupracovala už dřív. TOP 09 kandidovala do Sněmovny s podporou Starostů v roce 2009 a 2013, společnou kandidátku strany měly také při minulých evropských volbách před pěti lety. Spolupráce skončila předloni, do Sněmovny se v roce 2017 obě strany jen těsně dostaly samostatně. Společnou kandidátku ještě se zástupci KDU-ČSL, LES a Demokratů Jana Kasla postavily TOP 09 a STAN do loňských komunálních voleb v Praze.

STAN spolupráci se Zelenými a regionálními subjekty pro evropské volby oznámili v úterý. Volební lídr STAN a nynější europoslanec Stanislav Polčák tehdy uvedl, že dál chtějí jednat s TOP 09 s cílem sjednotit proevropské politické síly. Jednání Starostové vedou i s europoslancem Jaromírem Štětinou, který se rozešel s TOP 09 a chce kandidovat za nové hnutí Evropa společně, které vytvořil.